Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mer demokrati i Varbergs matsalar

Mer kundinflytande över måltiderna, smör istället för margarin och byta ut mellanmjölken mot lättmjölk. Det är några av punkterna när kommunfullmäktige ska rösta om ny måltidspolicy.

I nio år har måltiderna i Varbergs kommunala matsalar reglerats av kommunens kostpolicy. Nu vill politikerna i kommunstyrelsen skrota kostpolicyn och ersätta den med en måltidspolicy.

– Kost fokuserar mycket på det som ligger på tallriken. Nu vill vi ta ett helhetsgrepp om hela måltiden, säger Tobias Carlsson (L) ordförande i servicenämnden.

De vegetariska dagarna på kommunens skolor och äldreboenden har ända sedan de infördes varit en het potatis. Men det är inget som kommer att förändras för att det antas en ny måltidspolicy.

– De vegetariska dagarna är upphandlade från förvaltningarna till serviceförvaltningen. Det är ingenting som styrs av måltidspolicyn, säger Tobias Carlsson.

Bort med margarin och in med smör

I Livsmedelsverkets rekommendationer förespråkas margarin i stället för smör. En som har kämpat emot detta och nu fått gehör är Olle Hällnäs (SD). I förslaget som nu lyfts till kommunfullmäktige föreslår servicenämnden att alla margarinbaserade produkter ska ersättas med smör. Till en kostnad av 800 000 kronor om året.

– Tyvärr känns det som om Livsmedelsverket har blivit politiserade. De anser att alla mättade fetter är av ondo även om det finns flera studier som visar motsatsen. Men jag är väldigt nöjd över att vi nu får bort onaturliga produkter som margarin ur våra matsalar, säger han.

För att kompensera för det ökade fetterna i maten kommer dock mellanmjölken att försvinna. Förslaget är att det istället ska serveras lättmjölk.

– Lättmjölk är rekommendationen, men i vår gamla policy gjorde vi ett avsteg från det. Nu kommer vi servera lättmjölk men istället göra ett avsteg från margarin, säger Tobias Carlsson.

Mer inflytande över måltiderna

En annan aspekt som politikerna vill lyfta är att de som äter ska ha mer inflytande över de som serveras. I dokumentet lyfts bland annat vikten av matråd.

– Kommunen serverar mat inom ett flertal olika verksamheter. Formerna för inflytande kan se lite olika ut mellan olika verksamheter men matråd är ett sätt som lyfts i dokumentet, säger Tobias Carlsson.

Från politiskt håll finns också en önskan om skollunchen inte ska följas av en lunchrast.

– Det är svårt att få matro och kunna äta i lugn och ro om det finns en stress över att komma ut på rast. Helst anser vi att lunchen ska vara schemalagd som ett separat block och sedan att det är återsamling i klassrummet innan det är dags för rast, säger Tobias Carlsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här