Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Rebecka Kvint / Arkiv
Bild: Rebecka Kvint / Arkiv

...men det dyra bullerplanket vid villaområdet gör det inte

Budgeten räcker inte för att bygga det dyra bullerplanket längs Västkustvägen. Dags att norpa toalettpengar även här? Ja, tycker Socialdemokraterna. Nej, tycker Alliansen.

Mätningar visar att boende i villor på Tranelyckan – strax söder om Willys – hör till de mest bullerstörda i hela stan. Trafiken på Västkustvägen tränger på och för att råda bot på det vill kommunen bygga ett bullerplank längs vägen.

Känns det igen? HN har rapporterat om det här planket förr. Anledningen är den saftiga prislappen. Planket hade från början, 2012, fått en budget på 4,4 miljoner kronor. Hösten 2018 stod det klart att planket i stället skulle komma att kosta 7,6 miljoner kronor.

Dyrt plank

7,6 miljoner kronor för ett 350 meter långt träplank – kommunen tyckte det blev väl kostsamt. På Tranelyckan är meningarna om planket delade och bygglovet för planket har överklagats.

Nu skriver vi våren 2020 och bygglovet är avgjort ända upp i mark- och miljödomstolen. Kommunen har sett över kalkylen och pressat ner den beräknade kostnaden till 6,1 miljoner kronor.

LÄS MER: Broar i stan går före toaletter i Bua och Läjet...

Men plankkontots 4,4 miljoner räcker ändå inte. 1,7 miljoner kronor fattas. Tjänstemännen på hamn- och gatuförvaltningen förelår att de pengarna tas från kontot för offentliga toaletter i serviceorterna. Men majoriteten i nämnden sa nej till det.

– Förvaltningen får i uppdrag att se över det i den ordinarie budgetprocessen, säger nämndordförande Micael Åkesson (M).

"Vi har lovat det här planket hur länge som helst"

Lennart Isaksson (S) tyckte det var dags att tuta och köra:

–  Jag tyckte att vi kunde ha flyttat de pengarna, eftersom vi ändå inte kommer göra slut på dem på toaletterna. De på Tranelyckan har väntat länge på planket. Jag förstår inte varför det ska in i budgetprocessen, nu förskjuts ju detta. Vi har lovat det här planket hur länge som helst, säger han.

– Nej, vi ville inte gå rakt på tjänstemännens förslag. Det här får hanteras i den ordinarie budgetprocessen. Och kanske går det trots allt att bygga ett bullerplank som är billigare? hoppas Micael Åkesson.

Kommunens budget för nästa år klubbas i november.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här