Tioåriga Gustav Carlsson har adhd och har fått både skejtning och bågskytte på recept.
Tioåriga Gustav Carlsson har adhd och har fått både skejtning och bågskytte på recept. Bild: Matilda Carlström

Med skejtning och bågskytte på recept

Tioåriga Gustav Carlsson har hittat sin passion – genom ett recept från vården.

ANNONS
|

Skejtarnas fart är nästan lika hög som koncentrationen inne i Varbergs skateboardpark, och det gäller att väja och röra sig smart i lokalen. Väggen, som är målad med palmer och solnedgång, för tankarna till en skejtramp vid Los Angeles kust. Tioåriga Gustav Carlsson greppar skejtboarden, tar fart från kanten och kör skickligt fram och tillbaka i rampen medan han låter sig bli fotograferad. Sedan några månader tillbaka är han här och tränar en gång i veckan tillsammans med andra barn som också har fått rörelse på recept från vården.

– Det är jättekul, och man lär sig mycket. Det blir bättre om man älskar att göra det och jag tror att jag vill fortsätta hela livet, säger Gustav Carlsson.

ANNONS

Precis som man kan få medicin utskrivet av en läkare kan man även få fysisk aktivitet utskrivet. Då utgår sjukvården ifrån vilken diagnos patienten har och forskning som visar vilken typ av rörelse som kan förebygga, hjälpa och lindra besvären. Det är just det som Gustav Carlsson har fått. Han har adhd (attention deficit hyperactivity disorder) och har fått både skejtning och bågskytte utskrivet på recept. Mest har han fastnat för skejtningen.

Utvärderas under året

Gustavs mamma Frida Carlsson tycker att det hjälper på många sätt, inte minst för självförtroendet och självkänslan.

– Barn med NPF upplever ofta fler misslyckanden än andra barn, som att inte kunna sitta still på lektionen, jobbigt med skolarbetet, läxor och svårt med kompisar. Genom att få fysisk aktivitet på recept och en anpassad utövning av den kan de känna att de faktiskt lyckas med något. Det betyder jättemycket, säger hon.

Hur man tillämpar fysisk aktivitet på recept skiljer sig åt beroende på om patienten är barn eller vuxen. För vuxna är det mer utforskat och har funnits som rekommenderad åtgärd sedan 2011. När det gäller barn och unga är det ett pågående utvecklingsarbete där regionen, BUP och Hallands idrottsförbund samarbetar. Barn har kunnat få fysisk aktivitet på recept sedan 2015.

ANNONS

– Vi har också med oss högskolan i Halmstad som följer upp och forskar på det och utvecklingsarbetet pågår hela 2019, säger Susanne Johansson, hälso- och sjukvårdsstrateg inom Region Halland.

”Underbart att se!”

Antalet patienter som får fysiskt aktivitet på recept har ökat markant. Förra året ordinerades det till 1500 hallänningar, vilket kan jämföras med 800 året därpå.

– Dels har kunskapen och medvetenheten om metoden ökat, men Region Halland har haft ett långvarigt och strategisk arbete för att öka förskrivningen, säger Susanne Johansson.

Den som får fysisk aktivitet utskrivet på recept får ibland eventuella kostnader för aktiviteter subventionerade.

– För oss är det gratis, vilket är jättebra. Vi riktigt ser hur skejtningen får Gustav att blomma upp. Det är underbart att se! säger Frida Carlsson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS