Med ljus och färger i fokus

Bullar, lejon, tulpaner och basket. Fyra till synes vitt skilda ämnen men med en gemensam nämnare när fotoelever från LBS just nu ställer ut på Komedianten. Alla har de satt sin helt personliga prägel på bilderna och lekt med ljus och kontraster.

ANNONS
|

– Jag gillar att baka men har i princip själv aldrig fotat mat, säger Alma Bengtsson, som går sista året på gymnasieskolan LBS fotoutbildning.

När hon skulle välja ett tema till sitt slutprojekt valde hon därför att slå ihop sina två intressen.

– Jag har tittat mycket i receptböcker, men ville få mina bilder till en annan nivå och göra något nytt av ett klassiskt stilleben. Därför har jag valt att fota i svartvitt och samtidigt lekt med ljus och dubbelexponering.

Hennes klasskamrat Evelina Nesokotyte har gjort tvärtom och jobbat mycket med färg och photoshop.

– Mitt tema är människor och djur. Helt enkelt för att jag tycker att vi människor till mångt och mycket liknar djur både till utseende och beteende.

ANNONS

På en bild tillsammans med ett lejon, fotograferat under en fotoutflykt med skolan till Borås djurpark förra året, har hon därför klippt in sig själv bredvid lejonet.

– Jag identifierar mig mycket med lejonet. Det besitter både intellekt och styrka och har samtidigt mer mjuka egenskaper, precis som människor.

På en annan bild står Evelina befjädrad och sinnrikt sminkad bakom en påfågel.

– Det är samma här. Det finns en gemensam nämnare i att vilja visa upp sig hos både den färgglada fågeln och en sminkad och uppklädd människa, när den känner sig som vackrast, säger hon.

Ett år yngre Emilia Andersson har valt sport som tema på sin årskurs slutprojekt, konstfoto.

– Jag brukar mest fota natur och ville utmana mig själv. Så jag valde sport där det går fort och det handlar mycket om att fånga ögonblicket och olika uttryck som kämpaglöd eller koncentration.

Även hon har använt sig av photoshop och valt att göra huvudpersonerna på bild i färg och bakgrunden i svartvitt för att få mer fokus på den eller de och aktiviteten det berör.

Årsgamla Alicia Blom i samma klass valde i sin tur mellan blommor och självporträtt när det var hennes tur att välja tema.

ANNONS

– Men jag älskar naturen, så det blev blommor, vilket man väl nästan kunde ha förstått med tanke på mitt efternamn, säger hon och ler lite blygt.

Alicia har bland annat jobbat med makroobjekt med fokus inne i en tulpan och sedan lekt med färg och form i photoshop.

– Jag har inte jobbat med makro tidigare och brukar vanligtvis fota i svartvitt. Så det var väldigt roligt och jag gillar framför allt kontrasterna jag fått fram i kronbladen på blomman som nu är mycket ljusare på vissa ställen och starkt, starkt rosa på andra, säger Alicia.

Alla fyra drömmer de förstås om att jobba som fotografer i framtiden.

– Det är ju onekligen en osäker bransch. Men jag vill inget annat, så det måste gå, säger Alma Bengtsson, som därför sökt in till Fotoskolan i Stockholm i höst och redan nu extraknäcker som fotograf för skofirman Vagabond.

Evelina Nesokotyte har dock valt en annan väg.

– Även om också jag förstås inte kan tänka mig ett liv utan att fotografera, så ser jag det mer som en framtida hobby, säger hon.

– Jag har därför sökt en utbildning till tandhygienist. Så när jag är klar med jobbet kan jag ha mitt intresse vid sidan om och koppla av genom att gå ut och fota sånt jag verkligen brinner för, även om det förmodligen också kommer att inbegripa en hel del tänder under dagarna.

ANNONS

Visas på Kulturhuset Komedianten till och med den 22 maj.

Totalt 17 elever, varav tio treårselever och sju tvåårselever från LBS Kreativa gymnasiets estetiska program, inriktning foto, deltar.

Tvåårseleverna har själva valt tema för bilderna i sitt slutprojekt. Avgångseleverna har haft konstfoto som tema och där bland annat fått utmana sig själva genom att arbeta på ett sätt man tidigare inte varit så bekant med som till exempel att fota i färg eller svartvitt, med makroobjekt och dubbelexponering, eller att leka med färger och kontraster i photoshop.

ANNONS