Med datorspel på schemat

De tillhör den första generationen e-sportare på LBS. Drömmen för Henric, Casper och Mikael är att få tävla på de stora arenorna runt om i världen.

ANNONS

Glöm fördomarna om dataspelare som intar mängder av energidryck, inte har något socialt liv och bara sitter uppe och spelar hela nätterna. Andraklassarna Mikael Mellström, Henric Öhlund och Casper Bartholdsson studerar alla e-sport på LBS i Varberg. Och det gör de seriöst, målinriktat och fokuserat.

– Vi har alla vanliga skolämnen, men tre timmar i veckan så kommer det en coach som ger oss guidning, pratar strategi och ger oss uppgifter, säger Mikael Mellström.

40 timmar i veckan

Både Mikael Mellström, Henric Öhlund och Casper Bartholdsson tävlar regelbundet i spelet CS (Counterstrike).

– Vi kör mycket onlineligor, då sitter alla hemma och spelar över internet, säger Henric Öhlund.

ANNONS

För att träna och bli bättre beräknar alla tre att de lägger omkring 40 timmar i veckan på sitt spelande.

– Det gäller att träna på fokus, reaktionsförmåga, pricksäkerhet och taktik, säger Henric Öhlund.

– Man behöver kunna läsa av motståndarna, fyller Casper Bartholdsson i.

Fördomarna som nämndes i början är något som alla tre stöter på. Och de kan snabbt slå hål på dem.

– Jag snackar nog med fler på en dag om man räknar med internetkompisar än vad resten av min familj gör på en vecka, säger Mikael Mellström.

För att bli duktig på dataspel ingår även fysisk aktivitet i skolans e-sportutbildning.

– Om man rör på sig känner man sig klarare i huvudet och kan spela bättre, säger Casper Bartholdsson.

Ingen erkänd idrott

E-sport räknas fortfarande inte som en del av Riksidrottsförbundet i Sverige. Något som har varit uppe för politisk diskussion. Det tycker Casper, Henric och Mikael är fel.

– Med så många utövare och folk som tävlar på elitnivå så är det ett måste att e-sporten erkänns i Riksidrottsförbundet. Många använder argumentet att man inte rör på sig som e-sportare och det stämmer ju verkligen inte, säger Casper Bartholdsson.

– Som e-sportare måste du träna som en atlet. Även fast du sitter still när du har match måste ha fokus och det får du genom träning. Jag ser ingen anledning till att man inte ska kalla det sport, säger Mikael Mellström.

ANNONS

Drömmen för alla tre är att bli proffs och spela på stora arenor över hela världen.

– Man kan tjäna rätt mycket pengar på att sitta hemma och spela. Några av de stora proffslagen tjänar 30 000 dollar i månaden, plus prispengar, säger Casper Bartholdsson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

E-sport:

I korta drag kan e-sport beskrivas som tävlingar i data- eller tv-spel. Till skillnad från att vara allmänt hobbyintresserad av datorspel är de som sysslar med e-sport tävlingsinriktade.

På LBS i Varberg har e-sport funnits som profil sedan höstterminen 2017, vilket innebär att andraklassarna är skolans fösta kull e-sportare.

ANNONS