Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Mattskojare blåste kvinna på 25 000

Mattbedragarna är i farten igen. I förra veckan blev en äldre kvinna blåst på 25 000 kronor.… – Det tar aldrig slut, säger Gertrud Rabbie på mattbutiken Zarries.

Redan 2002 började bedragare utnyttja mattbutiken Zarries namn och rykte. Personer blev kontaktade av en man som utgav sig för att vara en nära släkting till ägarparet Paul och Gertrud Rabbie. Bedragaren berättade att Paul var döende och att butiken skulle läggas ner. Därför skulle mattorna säljas ut till rabatterat pris. 
Därefter har bedrägeriförsöken återkommit i samma form varje år.
– Det tar aldrig slut. Det har hållit på i många år nu. Vi har gjort åtskilliga polisanmälningar. Vi vet inte om det är samma personer som ligger bakom det, säger Gertrud Rabbie.

Nu är mattskojarna återigen aktiva. I förra veckan lurades en äldre kvinna av bedragarna. Hon köpte falska mattor för 25 000 kronor.
– Hon kom in till butiken några dagar senare och var missnöjd med mattorna. Hon ville lämna tillbaka dem. Hon hade blivit kontaktad av någon som berättade att han var Pauls son. Vi förklarade att Paul inte har någon son. Kvinnan blev väldigt ledsen.

Gertrud och Paul är bekymrade över att bedragarna fortsätter och att folk låter sig luras efter alla år.
– Det förvånas oss att folk går på de här blödarhistorierna och köper mattor av dem.
– Det skadar vårt varunamn. Och det är upprörande för våra barn att höra att Paul är dödförklarad eller att jag är i behov av pengar, fortsätter hon.

Nyligen blev den före detta Varbergspolitikern Gunnel Welin, 82 – som bland annat satt som ordförande i kommunfullmäktige under tre mandatperioder – kontaktad av bedragarna. Mannen som ringde frågade om Gunnel var nöjd med mattan hon hade köpt på Zarries. Han ville komma förbi och lämna över en ny.
– Jag har köpt äkta mattor av Paul Rabbie tidigare och är mycket nöjd. Men jag vet att han har blivit utsatt för bedragare så jag lät mig inte luras. Jag lät honom inte komma till mitt hem, säger Gunnel Welin.
– Jag vet att andra som har blivit kontaktade har fått höra att Paul är död. Det är väldigt obehagligt tycker jag, fortsätter Gunnel.

Många av de som blir kontaktade av bedragarna är personer som tidigare har handlat mattor på Zarries.
– Vi kan inte förstå hur de gör. Vi har inget kundregister, säger Gertrud.
Gertrud och Paul gör nu allt för att uppmärksamma folk på att de enbart säljer mattor i sin butik.
– Folk får köpa mattor var de vill men vi vill inte att de här personerna ska sälja i vårt namn.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här