Mattice från Varberg hjälpte tiggaren Mario - köpte en husvagn

Mattice Hollesen bestämde sig för att köpa en husvagn till Mario Radu från Rumänien. I framtiden hoppas han kunna starta eget och anställa Mario och hans familj.

ANNONS
|

På uppfarten till huset på Karlberg, där 25-åriga Mattice Hollesen bor tillsammans med sin morfar, står en relativt nyinköpt husvagn. Där bor Mario Radu från Rumänien som just nu livnär sig genom att tigga utanför matbutiker. De två lärde känna varandra efter att Mattice tagit kontakt med Mario som satt utanför Håstenshallen.

– Jag har väl alltid gått runt och funderat på hur de lever sina liv, de som tigger. Och det är klart att jag har mina fördomar, det har vi alla. Men jag tänkte att istället för att gå runt och ha fördomar - varför inte ta saken i egna händer? Det var lite så det började, säger Mattice.

ANNONS

Mattice Hollesten hade lagt märke till den skylt som Mario hade där det stod att han kunde måla och arbeta.

– Jag har tänkt på det länge, att kunna ge möjlighet till någon som tigger att komma på fötter. En dag frågade jag honom om han ville hjälpa mig och han tackade ja. Vi klickade bra från första början, han är enormt driven.

Mattice håller på att bygga attefallshus och drömmen är i framtiden starta eget företag. I takt med att Mario började hjälpa honom så lärde de två känna varandra bättre. Vid den här tiden bestod Marios bostad av ett tält i en skogsdunge i närheten av Håsten. När hösten 2020 kom och kylan började smyga sig på bestämde sig Mattice för att istället köpa en husvagn till honom.

– Jag beslutade mig för det efter att jag sett hur han bodde. Jag tror människor behöver se med egna ögon hur andra - som har det mindre gott ställt - lever. Först då tror jag att man få en ökad sympati för andras livssituation, säger Mattice.

Mario Radu har varit fem år i Sverige och de senaste två åren i Varberg. Han pratar inte svenska eller engelska men genom kroppsspråket och en del ord han har lärt sig, så berättar han att han har fyra barn och en fru i Rumänien som han försöker försörja genom att tigga i Sverige.

ANNONS

När vi talar om husvagnen slår Mario ihop händerna i en gest av tacksamhet. Mellan de båda har det, under månaderna som gått, växt fram en vänskap. Mattices förhoppning är att i framtiden kunna anställa Mario och hans familj för att hjälpa dem ytterligare på traven.

– I min värld handlar det här om ett givande och tagande. Jag skulle inte säga att jag gör allt för Mario, det gör jag verkligen inte. Men han ger mig en hand då och då, någon gång i veckan. Jag tycker hela den här grejen har utvecklat mig som människa - det har öppnat mina ögon och gjort stor påverkan på mig, jag är väldigt glad över att jag har Mario i mitt liv.

ANNONS