Mats visar Varberg i 360 grader

Åk zip-line i Ästad eller sitt i en roddbåt på Skärsjön. Nu kan du uppleva Varbergs sevärdheter i virtual reality (VR), med hjälp av Mats Larsnäs 360-kamera.

ANNONS
|

Den ser ut lite som en superslimmad version av Pixar-roboten Wall-E. Men i stället för att pressa ihop skräp till kuber är det högupplöst inspelning i 360 grader som Mats Larsnäs kamera sysslar med. Under sommaren kommer han och hans 360-kamera att spela in kortare filmer runt hela Varberg.

– Den fångar verkligen allt runtomkring sig, så jag får vara någon annanstans när jag spelar in.

Mats Larsnäs har tidigare jobbat som lärare på Gällingeskolan i Kungsbacka. Nu driver han egna företaget Firma Mats Larsnäs. Och det är på beställning av Marknad Varberg som han nu spelar in VR-filmer från diverse platser i Varberg. Några som redan är inspelade är Åkulla bokskogar, Ästad vingård och Skärsjön. Och fler lär det bli.

ANNONS

– Det finns ju hur många ställen som helst att spela in på i Varberg. En idé vi har pratat om är att försöka spela in en film från en surfbräda, men det blir ett lite svårare projekt än att filma i en skog.

Oftast spelar Mats in sina filmer med kameran monterad på ett stativ. Genom åtta linser placerade längs med kamerans fyra sidor spelar den in individuella klipp som Mats sedan klipper ihop. Ett redigeringsjobb som kan vara aningen komplicerat.

– Efter inspelningen är klippen cirkulära och då måste de slätas ut till en och samma bild. Enkelt uttryckt är det lite som när man gör en platt världskarta av vår runda jord. Filmerna fyller liksom i varandra.

Filmerna Mats spelar är tänkta att tillgängliggöra sevärdheter och turistmål i Varberg. Både för de upptäcktslystna som vill besöka platserna i verkligheten, men även för dem som inte har den möjlighet.

– VR-upplevelser kan ju vara spännande för alla som inte själva kan besöka de här platserna. Äldre människor och de funktionsvarierade exempelvis. Jag har även använt VR i undervisning.

Tillsammans med Mats VR-filmer har det även lanserats en app där den virtuellt nyfikne kan uppleva de ovan nämnda sevärdheterna. Enligt Mats görs det bäst med ett par VR-glasögon, men det fungerar även med bara mobilen.

ANNONS

– Det finns verkligen något kraftfullt med den här typen av upplevelser. Och det är ganska lätt att tro att man verkligen är på plats, även om man bara sitter med telefonen hemma i soffan.

Virtual reality (VR)

Virtuell verklighet: Är en datateknik som replikerar en miljö och simulerar användarens fysiska närvaro. Ibland kan användaren även interagera med miljön, då via speciella handkontroller.

VR-glasögon: Blev årets julklapp 2016 och är ett sätt att uppleva VR ännu mer uppslukande, då hela synfältet täcks av glasögonen.

360-kamera: Den som Mats Larsnäs använder spelar in i 4k upplösning och är ungefär så stor som en liten frisbee.

Källa: Wikipedia.

ANNONS