Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Mats tycker om att ha kontakt med publiken

Det varmt i luften och en ljum vind blåser i trädgården på Morängatans äldreboende.

Äppelträden står i blom. Mitt i trädgården sitter Mats Caspersson och spelar och sjunger. Mellan låtarna rättar han till klädnypor och tyngder för att inte noterna ska blåsa bort.

Det är nästan som vanligt. I mars låg spelningarna helt nere på grund av covid-19, sedan kom de igång igen på nätet.

– Men det är roligare att se varandra, konstaterar Mats.

Publiken kan inte komma nära och krama om Mats som vanligt. De sitter på behörigt avstånd på första och andra våningen inomhus. Dörrar och fönster står på vid gavel så att musiken ska höras. Och när Mats spelar Drömmen om Elin tar en sköterska med munskydd och en av de boende en svängom.

– Det är därför vi vill ha musik, säger Lena Johnsson på Vardaga. Den talar till flera sinnen, särskilt för dem som är dementa är det bra med musik. Ibland märks det bara på att en fot vippar med i musiken.

Bertil Sköldberg som sitter i ett hörn långt borta i trädgården, med sin son, håller med om att musik tillför något.

– Musik som sådan är väl bra. Jag gillar luta med sång, eller gitarr med sång. Jag känner igen låtarna, men jag kan inte texterna, säger han.

Det kan inte Mats heller och han tycker det är besvärligt med noterna och texterna som hela tiden hotar att lätta från notstället. Men han älskar att sjunga och spela.

– Jag trodde inte det var sant när Tommy Leijon frågade om jag ville fortsätta på hans projekt, berättar Mats. Han presenterade mig för alla inblandade och nu har jag spelat i flera år. Men i våras stannade allt av, innan vi kom igång med digitala spelningar. Men visst är det bättre att ha närmare kontakt med publiken, säger han.

Mats Caspersson har arbetat med åldringsvård i 33 år och han ser snäll och omtänksam ut när han pratar om dem.

– Jag tror det var min farmor som inspirerade. Tills jag var 13 år sprang jag upp till henne så ofta jag kunde. Hon blev 92. Jag har alltid gillat äldre och att ta hand om dem ger mig en känsla jag mår bra av.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här