Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mats Andersson mötte vargen i Rolfstorp

När Mats Andersson passerade Rolfstorp vid halv niotiden på måndagsmorgonen dök en oväntad gäst upp jämsides med bilen. Några timmar senare gjordes en ny observation, i Ljungby.

Det var mellan bensinmacken i Rolfstorp och gamla stationshuset som vargen dök upp. Vargen sprang jämte bilen i säkert 500 meter så att Mats hann fånga den på bild.

– Den sprang precis bredvid bilen, vid sidan av vägen innan den vek av och sprang upp genom samhället mot Hagakullen, berättar Mats Andersson.

Flera observationer

Även Länsstyrelsen hade fått in flera rapporter om varg under morgonen men Mats var den första som lyckades fånga vargen på bild.

– Redan i går fick Länsstyrelsen i Västra Götaland in bilder på en varg som rört sig mellan Istorp och Horred och utifrån de bilderna så tror jag att det är samma varg som nu setts i Rolfstorp, säger Martin Broberg rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Om det är samma varg som det utlystes skyddsjakt på i höstas är enligt Martin Broberg för tidigt att säga.

– För att veta det måste vi säkra DNA-spår och analysera. Men det finns ett par vargar som rör sig i södra Sverige sedan förra sommaren, säger han.

Med kylan och vargobservationen nu från morgonen går det att säga att vi har en vargavinter nu?

– Haha nä uttrycket ”vargavinter” har inget att göra med förekomsten av varg. Det finns inga belägg för att förekomsten av varg skulle öka när det är kallt, säger Martin Broberg.

Dök upp i Ljungby

Senare under dagen blev vargen observerad i närheten av Ljungby kyrka. Denna gång av Jari Ojala och hans fru.

– Vi är på besök hos vår dotter. Vi var i Falkenberg och handlade och när vi var på väg tillbaka så tänkte vi först att det var ett rådjur men sedan tappade jag hakan. Det var ju en varg, så jag skrek till frun – fram med kameran!

Jari Ojala, som är uppvuxen i norra Finland, blev inte rädd men överraskad.

– Det var en exotisk upplevelse att få se en varg live ända här nere, säger han.

Hustrun lyckades få fram kameran och på filmen (se ovan) kan man se vargen lunka försiktigt framför bilen. Ett beteende som inte är helt ovanligt, enligt Martin Broberg.

– Den traskar på så där och stöter den på ett underlag som är lätt att förflytta sig på så brukar den dröja sig kvar och springa framför bilar, säger han.

Martin Broberg bedömer att det är samma varg som synts i både Ljungby och Rolfstorp och under dagen har hans telefon gått varm av samtal från människor som sett vargen.

– De finns några som har kommit ganska nära och reagerat på att vargen inte blev rädd men det är så vargar beter sig. De är inte överdrivet skygga.

Finns det anledning att vara rädd eller extra försiktig om man stöter på en varg?

– Det finns ingen anledning att vara rädd. Försiktig tycker jag att man ska vara i det hänseendet att man inte ska jaga efter en varg eller stressa in den i en situation som den inte kan ta sig ur.

Martin Broberg ser inte att risken är stor att den varg som nu har observerats ger sig på boskap.

– Det finns gott om vilt i markerna så att den skulle söka sig till tamdjur är inte så troligt i detta läge, säger han.

Länsstyrelsen tar tacksamt emot uppgifter från fler personer som tror sig ha sett vargen.

– Den rör sig väldigt fort och det är mycket möjligt att den inom kort har lämnat länet. Därför är vi jättetacksamma för att folk rapporterar till oss så att vi kan veta var den är och också informera allmänheten om det, säger Martin Broberg.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här