Mathilda Melin gör upp med kroppshetsen på Instagram

Pumpad av smalhetsidealet kände Mathilda Melin en dag inte längre igen sin kropp och tvekade över att lägga ut en bikinibild. Där och då beslutade hon sig för att trotsa sina rädslor. Nu hoppas hon stötta andra som fallit för kroppshetsen.

ANNONS

Vi utsätts dagligen av bilder på ”perfekta” kroppar och sociala medier gör oss mer mottagliga för kroppsideal än någonsin. Mathilda Melin, 26, från Varberg insåg för några år sedan att hon blivit påverkad.

– I hela min uppväxt har det i min omgivning varit mycket prat om bantning, att träna för att gå ner i vikt, inte i syfte att må bra.

Mathilda beskriver sig fram till 2017 som ”pinnsmal, utan några former över huvud taget”. Då började hon ta en medicin för sin ångest och rusade uppåt i vikt.

– Det ledde till en stor osäkerhet. Jag följde så många smala tunna tjejer i sociala medier och jag kände att jag inte såg ut så längre.

ANNONS

Sommaren 2019 drogs det hela till sin spets. Mathilda badade vid en sjö och hamnade på bild. När hon skulle dela den på Instagram så tvekade hon.

– Jag kände mig stor på den bilden. Och det var jag verkligen inte.

Där och då beslutade hon sig för att trotsa sin osäkerhet och dela bilden.

– För att bryta normen och idealen måste man också börja någonstans, oavsett hur rädd man är själv, säger Mathilda Melin.

Peppar genom texter

Sedan dess har hon använt sina sociala kanaler för att sprida kroppspositivism. Bilderna ackompanjeras ofta med små peppande texter.

Kom igen, min kropp är fan amazing. Den har klarat brister i bröstmuskler, den har sprungit snabbt från fyllon på fester och den lyfter varje dag båtbatterier och arbetsbänkar. Den äger fan.

Mathilda säger sig ha varit förskonad från näthat. Tvärtom får hon mycket kärlek från både likasinnade som driver kroppspositiva konton och andra som fallit för kroppshetsen.

– De kommentarer som gör mig absolut gladast är att få höra att jag har hjälpt andra. Att det jag lägger ut hjälper någon annan att må bättre eller kanske vågar gå till stranden i bikini. Det är det finaste man kan få höra.

Bland de mer kritiska kommentarerna Mathilda har fått höra är att hon ibland syns i bikini eller bh.

ANNONS

– Det är ett aktivt val att inte bry mig om vad andra tänker och tycker. Jag sexualiserar inte min fot om jag lägger ut en bild på den, om någon annan gör det så kan jag inte hindra det. Jag tycker om att få uppmärksamhet och det är jag ärlig med, men att sexualisera mig själv är det sista jag vill.

Fokuserar på måendet

Mathilda säger att hon via sitt Instagramkonto har kommit en bit på vägen i hur hon vill se på sig själv, men att hon har en lång väg att gå.

– Idealbilden utseendemässigt är fortfarande att vara tränad och snärt. Den är så inlärd i mig. Men just nu fokuserar jag inte så mycket på mitt utseende utan på mitt eget psyke. Jag har börjat göra val för min egen skull. När jag väl mår helt bra i psyket tror jag inte att jag kommer att bry mig lika mycket hur jag ser ut, avslutar Mathilda Melin.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Mathilda Melin

Bor: Varberg.

Uppväxt: I Attorp.

Född: 20 juni 1995.

Gör: Läser Studie- och yrkesvägledarutbildning i Malmö, via Campus Varberg. Driver kropps­positiva Instagramkontot @mathildamelin1 med drygt 1 500 följare.

Förebilder: Många. I vardagen är mina vänner förebilderna. En som jag följer

är Josefine Ivarsson från Skåne som är jätteduktig. Hon har 40 000 följare och är väldigt kreativ och duktig på att skriva. Det finns många som är duktiga på att sätta ord på saker som går rakt in i hjärtat.

Intressen: Naturen, är ofta ute och promenerar med min hund Bailey. Sjunger i kör.

ANNONS