Stephanie Rost har gjort ett examensarbete om matfattigdom. Frälsningsarmén i Varberg märker ett ökat tryck på deras matkassar.
Stephanie Rost har gjort ett examensarbete om matfattigdom. Frälsningsarmén i Varberg märker ett ökat tryck på deras matkassar. Bild: Conny Bengtsson

Matfattigdom ett växande problem i Varberg

Matfattigdomen ökar. Så även i Varberg. Det hävdar Stephanie Rost, 38, från Veddige som har forskat i ämnet. Frälsningsarmén i Varberg vittnar också om ett ökat tryck och har tvingats begränsa sin utdelning av matkassar.

ANNONS
|

Stephanie Rost läser till en magisterexamen i socialt arbete och mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet. Hennes intresse för matfattigdom väcktes redan i Skottland där hon arbetade som socialarbetare i åtta år. När hon kom till Sverige slogs hon av att matfattigdomen här inte var lika synlig här som i Storbritannien.

– Först trodde jag att nivåerna av fattigdom var mindre här, men när jag tittade på FN:s statistik om så blev jag överraskad. Nivåerna av måttlig och svår matosäkerhet i Storbritannien sjönk och ökade i Sverige till den punkt där nivån i Sverige var högre än i Storbritannien, säger Stephanie Rost.

ANNONS

Som en del av examensarbetet har hon gjort en rad intervjuer med personer som arbetar i välgörenhetsorganisationer och socialarbetare.

– Intervjuerna visade att det finns en ökning av människor som hjälper till i exempelvis soppkök och att covid-19 har förvärrat problemen. Det är uppenbarligen nära kopplat till fattigdom. Det finns ett starkt stigma och skamkänslor runt att be om hjälp.

Per-Göran Gniste, föreståndare för Frälsningsarmén i Varberg, upplever att trycket efter matkassar har ökat i Varberg. Man har tvingats begränsa utdelningen.

– Vi har 90 personer på kölistan och det klarar vi inte, man kan få varannan eller var tredje vecka. Vi siktar in oss lite mer på barnfamiljer. Nu har vi ungefär tio barnfamiljer som vi hjälper, säger Per-Göran Gniste.

Han vill dock påpeka att de flesta har ett socialt bidrag och att Frälsningsarméns begränsade resurser inte kan ses som en måttstock på att fler går hungriga.

– De får sitt bidrag och då blir det inte många kronor över. Vår verksamhet är ett komplement, säger Per-Göran Gniste.

I Sverige vill många av oss gärna tro att fattigdom inte existerar och att alla har mat i kylskåpen. Så är det inte. Stephanie Rost tycker det är dags att avliva myten om ett samhälle som skyddar alla.

ANNONS

– Matfattigdom måste först och främst erkännas som ett verkligt problem för att den ska kunna hanteras. Men staten vill inte det, för då faller bilden av den perfekta välfärdsstaten. Det här sker i rika Varberg, rika Sverige. Detta borde inte hända, och det är en av mina slutsatser i mitt examensarbete, säger Stephanie Rost.

Hon anser att stigmatiseringen kring att inte ha råd med mat är stor.

– Det sociala välfärdssystemet har stramats åt, det verkar som uppbyggt för att människor som hamnar där ska misslyckas. Nivåerna av ekonomiskt stöd är inte tillräckliga för att tillgodose behoven och undkomma fattigdomsfällan. Det stigmatiserar ytterligare, många känner skam eftersom de inte klarar sig och att det är deras eget fel. Oftast är det inte så, säger Stephanie Rost.

Nu vill hon starta en app för att människor enkelt ska kunna hitta närmaste resurs för att få hjälp med mat.

– Jag försöker samla alla kontaktuppgifter, öppettider och adresser så att människor snabbt kan ta reda på den information som är relevant för dem utifrån var de bor, säger Stephanie Rost.

I dagsläget är det Frälsningsarmén och Pingstkyrkan som erbjuder matkassar i Varbergs kommun. Även de lokala kyrkorna kan erbjuda hjälp.

– Om de tar kontakt med diakonen kan de erbjuda olika grader av stöd till människor som behöver mat, avslutar Stephanie Rost.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS