Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett nytt matteam. Politikerna Harald Lagerstedt (C) och Michael Åkesson (M) håller ett öga på skolmaten framöver.

Maten ska få större plats i skolan

Alliansen och Miljöpartiet vill trycka in maten som ett pedagogiskt verktyg i skolan. Syftet är att öka kunskapen kring matens ursprung och vikten av att äta i en lugn miljö.

Totalt sett köper barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg in mat för cirka 100 miljoner kronor årligen. 
Det är allt från frukost på förskolan, mellanmål och lunch i skolorna. Råvarukostnaden per portion för lunchen ligger på 12 kronor. 

Politikerna gör nu en markering som innebär att både servicenämnden och barn- och utbildningsnämnden kommer ge sina förvaltningar i uppdrag att redan till hösten arbeta aktivt med matverksamheten. 
– Våra kockar kan berätta mer om maten som serveras och barnen kan kanske vara med i köket i den mån som det går, säger Harald Lagerstedt (C). 
– Vi vill se att fler barn äter sig mätta på lunchen samtidigt som svinnet minskar, säger Michael Åkesson (M).

Några extra pengar satsas inte i det här projektet, utan satsningen ska rymmas i ordinarie budget. Möjligen kan det finnas EU-pengar att söka. 
– Vi vill inte sätta ramarna för det här, utan nu får verksamheten komma med idéer. För en vecka sen hörde jag att om ljudet är för högt i en matsal stänger smaklökarna av. 
– Om vi lägger 100 miljoner på maten och barnen tycker maten är äcklig för att de inte känner smaken på grund av stress och ljud, då hjälper det inte om vi serverar oxfilé varje dag, säger Lagerstedt. 
Oppositionsrådet Jana Nilsson (S) tycker det är bra att matfrågan i skolan får större fokus och är positiv till Alliansens förslag. 
– Om det här förslaget kommer att ge resultat får vi se, men det behövs satsningar på skolmaten, för den är viktig, säger han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här