Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Mat som medicin blev starten på Emmas företag

Emma Bothin Svenring har nyligen sagt upp sig för att satsa helt på att arbeta med hälsa i det egna företaget. Som om inte det vore nog har hon precis köpt en tomt i Kungsäter också.

– Jag är uppvuxen där.

Hon dyker upp på trappen, ett fast handslag och blir sedan stilla. Sedan ändrar hon kvickt riktning. Hon får mig att tänka på en skogsvarelse. Det kortklippta håret i svart och rödbrunt står rakt upp. Längre ner glittrar ögonen och ett smittsamt skratt bryter fram.

– Välkommen.

Kost och hälsa

Emma har varit intresserad av sambandet mellan kost och hälsa sedan tioårsåldern. Då fick hon tarmsjukdomen ulcerös kolit.

– Det var ingen som sa något om maten då, minns Emma. Jag fick mediciner för att bli bra i magen.

Emma blev bättre, men hade ändå besvär under hela uppväxten. Men det var ändå inte förrän för tolv år sedan som hon började söka information på allvar.

– Jag började med att lägga om till att äta råkost och märkte att min hud förbättrades, att jag blev klarare i huvudet, men framförallt att magen blev bättre.

Maten förstör våra kroppar

Emma anser att socker och gluten förstör vår hälsa och att vi dessutom rör på oss fel och för lite. Från råkost gick hon över till örtlära och sedan lärde hon sig om ayurveda.

– Det är en hel livsfilosofi och handlar om att var och en ska äta efter sin konstitution. Det är det jag har rådgivning i.

Ayurveda har sina rötter i Indien och är en över 5000 år gammal filosofi, eller livskunskap som precis som yoga och qigong har spritts till väst.

Även om Emma har kostrådgivning från österlandet vill hon att vi ska komma ihåg att vi har många svenska läkeväxter.

– Att laga mat från grunden och kombinera med ört- och växtlära är basen i det jag lär ut. Vi behöver inte importera från andra länder. Mycket finns här, säger hon och sveper ut med handen omkring sig.

– Jag tycker vi behöver ta vara på kunskaperna om svenska växter innan de faller i glömska. Vi har ju maskrosblad, nässlor, vinbärsblad, ja, hur mycket som helst som är ätligt om vi bara ser oss omkring. Björkblad går att använda i smoothies eller göra te på. Och kirskål är fantastisk.

Kanske är hon en skogsvarelse i alla fall?

– Ja, jag dras till naturen och till skogen, skrattar hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Ayurveda kommer från Indien och har använts i 5 000 år.

Ayurveda bygger på att människor är en blandning av olika doshor som kallas Vata, Pitta och Kapha.

Beroende på vilken av dem du tillhör får du särskilda kostrekommendationer.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här