– Vi är tydliga i vår kommunikation om var det funnits Covid -19 smitta. Timvikarier har inte backat ur utan de har tagit de pass som erbjudits, säger Lars Karlsson.
– Vi är tydliga i vår kommunikation om var det funnits Covid -19 smitta. Timvikarier har inte backat ur utan de har tagit de pass som erbjudits, säger Lars Karlsson. Bild: Isabel Bark

Massrekrytering till förskolans vikariepool

Från minskad efterfrågan i våras till 75 nyanställda under hösten. Behovet av timvikarier inom förskola har svängt kraftigt de senaste månaderna.

ANNONS
|

Kommunen har bemannat upp förskolans vikariepool med ytterligare 75 personer under hösten. I vanliga fall kan kommunen tillsätta en timvikarie i 90 procent av de beställda passen. Under hösten har siffran varit 85 procent. Förklaringen är att personalen varit frånvarande i större utsträckning än barnen samtidigt som tillgången på vikarier var begränsad.

– Det sker ofta förändringar i timvikariernas situation under sommaren. De kanske börjar studera eller får ett annat arbete. I år ska det också sättas i relation till att vi inte kunde erbjuda lika många pass som vanligt i våras, därför sökte många andra alternativ, säger Lars Karlsson, administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS

I våras var även många barn frånvarande vilket gjorde att beställningarna på timvikarier sjönk.

Många vill vikariera

Intresset för vikariepoolen har varit stort med många sökande till de annonser som lagts ut. Om orsaken är att många blivit uppsagda under pandemin är svårt att säga menar Lars Karlsson.

– Det kan vara en reaktion på hur arbetsmarknaden ser ut, men jag har inga belägg att säga att det är Covid -19 som är orsaken.

”Nu är det fokus på att hålla ihop”, säger Ann Brorsson, ordförande lärarförbundet Varberg, om förskolepersonalens situation.
”Nu är det fokus på att hålla ihop”, säger Ann Brorsson, ordförande lärarförbundet Varberg, om förskolepersonalens situation. Bild: Alma Tallborn

Läroplanen åsidosätts

Även om det finns timvikarier att tillgå påverkas verksamheten av att ordinarie personal är borta mycket.

– Målet att uppfylla läroplanen blir i många fall åsidosatt, man kan inte kräva samma sak av en vikarie som sin ordinarie kollega. Nu är det fokus på att hålla i hop, göra sitt bästa för att barnen ska känna sig trygga, säger Ann Brorsson, ordförande på Lärarförbundet i Varberg.

Situationen har varit ansträngd länge, främst på grund av oro bland personalen att själva bli smittade berättar Ann Brorsson. Men i veckan kom ett välkomnat besked - barn som har en Covid -19-smittad person i hemmet måste stanna hemma.

– Beslutet kom inte en dag försent. Detta är kanske den bästa insatsen för att minska smittorisken.

Så gör man vid nödsituationer

Lars Karlsson berättar att kommunens förskolor i första hand jobbar med att organisera sig inom det egna arbetslaget om någon i personalen är frånvarande, i andra hand tar man in ”egna” vikarier. Timvikarier kallas främst in när någon behöver vara borta med kort varsel som är svårt att planera för. Finns det ingen timvikarie att tillgå kan rektorn flytta personal mellan olika förskolor.

ANNONS

– Eller så får verksamheten planeras om den dagen, så att personalen räcker till. I riktigt kritiska situationer kan vårdnadshavarna bes hämta tidigare. Men det är i absoluta nödfall.

ANNONS