Massor av omtanke och vatten gör tomatplantorna frodiga

Tomatplantor behöver ”tjuvas” och vattnas för att må bra. Raimo Einosson som odlat tomater i 40 år vet hur man lyckas med de röda grönsakerna.

ANNONS
|

När Raimo på Warberg tomateria började odla tomater var de just röda och stora. Idag kommer de i alla möjliga färger.

– Idag har vi 33 stycken olika sorters tomater till försäljning. Det är de vanligare stora röda, kvisttomater och cocktailtomater. Färgerna varierar i färg – röda, gula, orange och brunröda.

I tomaternas växthus står plantor på rad på en yta om 1800 m2. Två personer jobbar där med 7500 plantor.

Naturliga bekämpningsmedel

Förutom att vattna ska plantorna ”tjuvas” och kontrolleras så att inte skadeinsekter tar över.

– Det går inte att undvika därför gäller det att gå till motangrepp på ett tidigt stadium. Förr använde vi bekämpningsmedel och sprutade det på tomatplantorna men det gör vi inte längre, berättar Raimo.

ANNONS

Istället använder han sig av naturliga bekämpningsmedel i form av insekter. Tidigt på våren släpps humlorna ut för att pollinera och när skadeinsekterna är på ingång kommer deras antagonister in i bilden.

– Allra värst är lusen eftersom den förökar sig så snabbt. Andra skadeinsekter är spinn och minerare.

Ta bort sidoskott

Raimo Einosson visar de höga tomatplantorna i växthuset, de dignar av tomater som börjar bli röda men bladen är märkligt vitspräckliga.

– Det är minerare som gör bladen sådana. Om vi inte hade satt in ett motangrepp hade det inte blivit några tomater alls, då hade plantorna dött, förklarar han.

Köper man en färdig tomtatplanta är den inte så svår att sköta.

– Den kan planteras i en större kruka och ställas mot en vägg ute eller i ett växthus om man har ett sådant. Ju mer jord runt plantan ju mer sällan behöver man vattna, säger Raimo.

Står plantan i en urna behöver de vattnas varje dag, i en pallkrage kan det räcka med två till tre gånger i veckan beroende på temperaturen.

Känsliga för vind

Tomatplantor är särskilt känsliga för vind och bör alltså inte stå i ett blåsigt läge. Plantan ”tjuvas” vilket betyder att man tar bort de sidoskott som växer ut i grenvecken. Det gör man för att dessa blad annars stjäl kraft från plantan. Det finns två sorters tomater, busktomater och högväxande.

ANNONS

– Det är på sätt och vis lättare med busktomaterna för dem behöver man inte tjuva, förklarar Raimo.

ANNONS