Martin Börjesson driver Tvååkers gräs från Svensgården.
Martin Börjesson driver Tvååkers gräs från Svensgården. Bild: Conny Bengtsson

Martin Börjesson trivs med gräsliga tider i Tvååker

En vacker, grön och frodig gräsmatta drömmer vi väl alla om. Men verkligheten ser ofta annorlunda ut.

ANNONS
|

På Svensgården utanför Tvååker har man gått ifrån lantbruk och potatis till gräsodling.

– Det är ett familjeföretag men jag har jobbat mycket med annat fram tills i våras då pappa skadade sig ganska allvarligt. Vi har pratat om att jag ska ta över verksamheten, men nu blev det att jag fick hoppa in lite mer abrupt, säger Martin Börjesson.

Martin har tagit över ägarskapet av företaget, medans pappa Bo och mamma Ros-Marie har blivit pensionärer.

Ytkrävande

Att odla gräs professionellt kräver sina ytor. I år räknar Martin med att man kommer att odla 35 hektar. Eller, som han snabbt räknar ut, 50 fotbollsplaner. Gräset som skördas i år är ungefär ett och ett halvt till två år gammalt. Gräsmattan skärs ut och packas på pall. Alla rullar blir exakt lika stora, med en yta på totalt en kvadratmeter.

ANNONS

Tar tid

Det byggs lite överallt i kommunen och trädgården är en viktig del för många nybyggare. Många trädgårdsälskare söker en vacker gräsmatta. Men det tar tid om man sår själv. Många saknar tålamod.

– Vi har olika typer av kunder. De som bygger nytt så klart, men det är även en hel del som vill renovera den befintliga gräsmattan för att den är i dåligt skick, eller att man flyttar på exempelvis en friggebod och behöver lägga gräs där. De största volymerna går till anläggare. Men övervägande delen kunder är privatpersoner, säger Martin Börjesson.

Är mossa ett vanligt problem?

– I våra odlingar hinner mossan aldrig etablera sig men i villaträdgårdar är det vanligt. Men det beror på vad man är ute efter. Jag kan ju tycka att mossa är ju mjukt och grönt det också, säger Martin Börjesson.

Många drömmer om den perfekta golfgreenen till gräsmatta, men vägen dit är svår. Att lägga en ny gräsmatta kan ses som en enkel lösning, men det kan finnas grundläggande problem som kan ställa till det.

– Det kan vara en gammal tomt där jorden är väldigt utarmad. Då är det svårt att få bra gräs, då får man gärna byta ut och lägga ny jord med lite bättre kvalitet under. Ett annat ganska vanligt problem är tomter där solen inte kommer åt. Då är det också svårt.

ANNONS

Martin poängterar att det finns många olika skolor för att få den ultimata gräsmattan och att han inte vill framstå som en expert. Men några tips delar han ändå med sig av.

– Det viktigaste är de tre grundpelarna - gödsel, vatten och klippning. Kratta bort lövrester och dött gräs så man gynnar det befintliga gräset. Gödsla några gånger på våren i samband med regn så att gödslet kan lösa sig. Sedan brukar gräsmattan vakna till liv ganska fort. Klipp ganska ofta. En tredjedel av grässtrået i taget. Se till att det är vassa knivar på klipparen så att den klipper och inte slår av stråna. Annars blir gräset mycket mer mottagligt för skador och sjukdomar.

Och så var det det här med vatten.

– Det gäller att ha lagom fukt i marken och det är rötterna som ska få fukten. Att gå och småskvätta med en vattenslang är inte mycket nytta till, det ska få sig en rejäl rotblöta. Alla växter vill ju ha vatten och det gäller även gräs.

Snart drar grässäsongen igång på allvar. Med nederbörd och lite varmare väder börjar det hända saker på markerna. Martin Börjesson ser fram emot många timmar ute på fältet.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS
ANNONS