Fjolårets Norvalla marknad blev varm med en temperatur på runt 30 grader. ”Det märktes på antalet besökare. I år ser det ut att bli 25 grader och det är egentligen lite för varmt det med. Men det är bättre än regn”,, säger Hans-Eric Bengtsson.
Fjolårets Norvalla marknad blev varm med en temperatur på runt 30 grader. ”Det märktes på antalet besökare. I år ser det ut att bli 25 grader och det är egentligen lite för varmt det med. Men det är bättre än regn”,, säger Hans-Eric Bengtsson. Bild: Edith Camilla Svensson

Marknaden började som en dröm

Norvalla marknad är ett väl inoljat maskineri som årligen lockar över 20 000 besökare. I år firar marknaden 40 år.

ANNONS

Det är en vital 40-åring, enligt marknadsgeneralen Hans-Eric Bengtsson som alltså har varit med sedan starten 1979.

Det som oroar honom en aning är det minskande antalet knallar, en företeelse som märks av även på Varbergs torg.

– De äldre knallarna försvinner och återväxten är inte som förr. De närmaste åren är det väl ingen större oro, men frågan är vad som händer i framtiden med torg- och marknadshandeln.

Blir det några nyheter i år?

– Vi har inget tivoli. Istället har vi ett antal aktiviteter för barn och ungdomar som exempelvis hoppborg, klättervägg, hinderbana och spel. Tivolit har inte gett så mycket. Folk har tröttnat på det, säger han.

ANNONS

En annan nyhet är att ett gäng gymnasieungdomar kommer att spela och sjunga under dagen.

– Det är några killar från trakten som uppträder, säger Hans-Eric Bengtsson.

Norvalla marknad började egentligen som en dröm. Det var den framlidne Gunnar ”Feskarn” Berntsson som drömde om en marknad mitt på Nordväras ängar.

– Han var ju själv torghandlare på Kungsbacka torg och utifrån den synvinkeln var det inte så konstigt att han fick idén att göra något liknande i Norvalla. Han rekryterade många knallar därifrån. Det tog ett år från det att han fick idén sommaren 1978 tills den första marknaden kunde hållas den 26 juli 1979. Det tog lång tid att få alla tillstånd från Länsstyrelsen, säger Hans-Eric Bengtsson.

Allra störst var marknaden under 1980-talet.

– Då hade vi även uppträdanden. Höjdpunkten var 1988 när vi hade Lill-Babs här, då var det väldigt mycket folk. Men sedan började det arrangeras mycket konserter i Varberg och då drog det inte längre något extra folk, säger Hans-Eric Bengtsson.

För arrangörsklubben Norvalla IF betyder marknaden mycket. Den ger ungefär 25 procent av föreningens intäkter.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS