Maria vill inspirera skolans elever till mer läsning

Läsandet och intresset för böcker står högt i kurs på Nyhemsskolan i Varberg. Nyligen anställdes en skolbiblioteksutvecklare.

ANNONS
|

Barnen i årskurs fyra ­kurar upp sig i den färgglada soffan på Kulturhuset Komedianten. Skolbiblioteksutvecklaren Maria Redström ­Norrman är på plats för att låta barnen inspirera varandra och att även själv ge tips i den uppsjö av böcker som finns.

– Mitt jobb går ut på att hjälpa barnen att hitta böcker. Det kan vara väldigt olika utmaningar. Någon kanske inte gillar att läsa, andra är igång och läser jättemycket och då gäller det att utmana dem, säger Maria Redström Norrman.

På senare år har skrivningar i lagtexter och läroplanen blivit skarpare som säger att skolelever ska ha tillgång till skolbibliotek. Något som ställer till det för vissa trångbodda friskolor.

ANNONS

– Alla skolor ska ha tillgång till ett eget bibliotek. Just nu tar jag emot eleverna här på Komedianten och så finns det olika rum på skolan som vi ska utveckla så att det finns mer litteratur även på skolan, säger Maria Redström Norrman.

Rektor Johan Törnäng ser bara vinster med att ha anställt en skolbiblioteksutvecklare.

– Dels är det viktigt att barnen blir goda biblioteksanvändare. För vår del är det också livsnödvändigt för att följa skollagen. Vi fyller på med ny litteratur också på skolan, men det finns inget som slår att komma hit till Komedianten.

Maria har en blandad erfarenhet vad gäller böcker. Hon har arbetat i bokhandel och på bibliotek, skrivit bokrecensioner i Varbergsposten men även skrivit barnböckerna om bästisarna Liv och Smilla. Att få prata böcker med barn är fantastiskt anser hon.

– Det blir väldigt bra samtal. Får man barnen att prata om böcker så inspirerar de varandra.

De senaste åren har det kommit en del larmrapporter om att svenska barn läser mindre och har bristande läsförmåga.

– Just på Nyhemsskolan läser barnen mycket och man arbetar mycket där med att den fysiska boken är viktig, säger Maria Redström Norrman.

Vad läser barnen?

– Vissa böcker kommer ju faktiskt i nytryck, klassikerna lever vidare. Men det kommer verkligen ett hav av böcker. När vi pratar böcker kommer det alltid några frågor om fakta, fantasy och spänning. Och så får man försöka att peta in lite annat emellanåt.

ANNONS

Sigrid Henning har läst boken ”Jag överlevde ­terrorattacken 11 september 2001”.

– Det är ett bra slut, men den kan vara lite småläskig när attackerna väl sker, säger hon.

Maria Redström Norrman tror på att ge barnen stor frihet i läsningen.

– Jag tror på att låta barn välja och att ta samtalet efteråt eller under tiden. Även om det kanske är en tung bok – låt barnen prova. Sedan är det klart att det finns gränser med vuxendeckare och skräck, men det är viktigt att tro på barnens förmåga, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS