Maria Lundqvist ger råden för en friskare trädgård

Av alla besökare som kommer till Träslövs Trädgård, är det några som kommer tillbaka med ledsna plantor. Trädgårdsmästaren Maria Lundqvist ger lösningarna på misstagen du gör i din trädgård.

ANNONS
|

Pandemin och Covid-19 har lett till att allt fler spenderar sommaren på hemmaplan, men även i trädgården. På Träslövs Trädgård har de sett trädgårdstrender komma och gå, tillsammans med de vanligaste misstagen många gör i början.

– Det är en del som kommer tillbaka med någon kvist och undrar vad som är felet, och då brukar svaret vara att det borde de tagit tag i för längesedan, säger trädgårdsmästaren Maria Lundqvist.

Det största och vanligaste problemet många gör, enligt Maria, är dock att de ger upp för tidigt.

– Är man bara uppmärksam, läser på och har lite is i magen så brukar det mesta lösa sig.

ANNONS

Vatten, näring och en bra jord

Trots att våren är då man traditionellt sätter igång med trädgården, är det många som kommer även på sommaren. Särskilt i år. Varma sommarmånader leder till törstiga växer, och Maria Lundqvist tror många underskattar just hur mycket vatten som krävs.

– Vattnet ska långt ner i marken för att nå rötterna och komma växterna till godo, men sen kan man ju råka övervattna också. Det är en konst att få det rätt.

En regnig sommar innebär dock inte att man kan luta sig tillbaka. Vattnet som rinner genom jorden drar med sig näringen, och då måste man fylla på.

– Växter behöver också mat. Felet många gör är nog att man inte satsar på en bra jord från början som kan binda och lagra näringen, säger Maria Lundqvist.

Skadedjur och sjukdomar

Med värmen kommer lössen, och med regnet kommer svampen. Ofta harmlösa om man hanterar problemet i tid, men kan ställa till det om man väntar för länge.

– Förr hade man kanske någon som alltid var hemma och gick sina rundor i trädgården. Då hade man stenkoll på rosorna och plommonträden och behandlade direkt, men nu märker man ofta problemet först när det är för sent, säger Maria och fortsätter:

– Svampen dyker upp som små prickar på löven. Rycker man bort de drabbade löven snabbt hindrar man dem från att spridas till resten av busken eller trädet.

ANNONS

Den skötselfria trädgården

Även om det finns lätta lösningar, är detta problem många vill slippa helt. Ulrica Isacson är trädgårdsdesigner på Träslövs trädgård och hjälper folk skapa sin drömträdgård. Hon berättar att trenden de senaste åren de varit den skötselfria trädgården.

– Den existerar inte riktigt, men man kan absolut göra livet enklare. Mitt tips är att satsa på mycket perenner som skuggar den öppna jorden i rabatterna, så slipper man i alla fall rensa lika mycket ogräs.

– Tänk inte bara på blommor och färger, utan även på lövtextur. Då har du en bas som inte bara är fin de veckor allt är i blom, säger Ulrica Isacson.

ANNONS