Mareld lyser i blått på Getterön

Det är inte bara julgranar och julstjärnor som gnistrar. Just nu bjuder havet på ett sprakande fyrverkeri i form av mareld.

ANNONS
|

Mats Peterson är en av varbergarna som lagt märke till marelden de senaste dagarna. I onsdags kväll såg han de självlysande planktonen på Klöven vid Getteröns Första vik och han berättade om upptäckten med bild och ord på sin Facebooksida. ”Wow va häftigt” tycker en som kommenterat och HN kan inte annat än hålla med.

– Det är en så vacker blå färg! Själva sörjan är brun men när vågorna slår in lyser det där fantastiskt blå, säger Mats Peterson.

Havet sprakat i blått

Mats Peterson har sett mareld i Varberg förr och när han hörde talas om observationer av brun sörja (så ser planktonen ut i dagsljus) anade han att det var mareld på gång.

ANNONS

– Åk ut och titta själv, uppmanar han reportern.

Och jodå, fenomenet är igång även under fredagskvällen. Vattnet sprakar i lysande blått när det guppar mot strandkanten och när man slänger i en sten eller rör med en pinne i vattnet.

Självlysande plankton

Så här förklarar Nationalencyklopedin fenomenet: ”Mareld uppkommer genom massförekomst av dinoflagellater, framför allt den upp till 2 mm stora arten Noctiluʹca miliaʹris. Genom rörelser i vattnet igångsätts en kemisk process som får ämnet luciferin att under inverkan av enzymet luciferas och syre utsända ljus, ett exempel på bioluminiscens.”

Enligt SMHI är mareld vanligast på sensommaren och hösten. Kungsbackaposten har rapporterat om mareld i Åsa i veckan och det finns också observationer från Uddevalla och Lysekil. I november förekom det mareld bland annat vid vid Fästningsbadet.

ANNONS