Marcus livrädd på natten i Åsbro gästgiveri

”Vad är det för hus vi har flyttat till?”

ANNONS
LocationDerome||

Nu har en barnfamilj flyttat in och fyllt hela Åsbro gamla gästgiveri igen. Det var över 100 år sedan sist. Några spöken har inte upptäckts – ännu.

– Andra natten smällde det i dörrarna, så att jag blev livrädd, minns Marcus Strandberg.

Stora hus med en anrik historia inbjuder förstås till frågor om övernaturligheter, även om varken reporter eller de intervjuade tror på andar och spöken.

Okända ljud i gammalt hus

Det hindrade inte Marcus Strandberg från att ligga vaken den andra natten i Åsbro gästgiveri, vid den gamla bron över Viskan i Derome.

– Det var bara jag och Meya, vår treåring, som skulle sova här. Först hörde vi en bil som körde in på uppfarten sent på kvällen. Strax efter hörde vi "pang, pang" från övervåningen. Vad tusan kan det vara? Vad är det för hus vi har flyttat till? Det var mörkt ute och jag vågade inte gå upp, erkänner 29-årige Marcus.

ANNONS

Först nästa dag kollade han varför det hade slagit så mycket i dörrarna.

– Jag hade öppnat ett fönster för att vädra och glömt att stänga det. Puh! Skönt att det fanns en anledning.

Förutsägelse i en dröm

En annan minnesvärd händelse inträffade redan innan familjen Sandersson/Strandberg hade flyttat till det 320 kvadratmeter stora huset. Det var hösten 2019 och planerna på att hyra Åsbro tidigare gästgiveri av den nye ägaren Peter Börjesson hade slagit rot.

– Ingen annan visste om att vi funderade på att flytta, men då fick jag ett sms från en av mina närmsta vänner. Hon skrev ungefär "I natt drömde jag att ni flyttade till en jättestor, gammal herrgård", berättar Margurite Sandersson och fortsätter:

– När jag sedan ringde upp henne någon dag senare och berättade att det var sant, så fattade hon ingenting. Men hennes dröm var ju sann. Där och då bestämde vi att nu var det nog allt menat att vi skulle flytta till Åsbro.

Renoverades av nya ägaren

Bara ett halvår tidigare hade familjen börjat hyra ett mindre hus endast tvåhundra meter därifrån.

– Vi körde förbi nästa varje dag och visste att det stod tomt. Vi pratade i bilen om att det hade kunnat bli så fint. Och när någon på ett kalas nämnde att det kanske skulle hyras ut tog vi kontakt med Peter Börjesson. Sedan gick allt fort berättar Margurite.

ANNONS

Paret såg potentialen i det stora huset och visste att det skulle renoveras.

– Det var en dröm att gå in här. Nu är det är redan fint på insidan och för utsidan har vi en del planer. På gårdsplanen har vi lagt många timmar på att skrapa fram stenarna, säger Margurite.

– Vi räknade på att vi skulle klara hyran och nu tänker vi inte flytta på väldigt länge, säger Marcus, som inte är direkt missnöjd med att familjen nu har tre badrum.

– Förut hade vi bara ett litet badrum och med fem tjejer i familjen hade jag det ganska tufft…

Fyra döttrar med egna rum

En kul detalj är att det är första gången på över 100 år som en barnfamilj bor i hela gästgiveriet.

Just den här dagen är de tre äldsta döttrarna hos sin biologiska pappa. Men vi får kika in på deras rum på övervåningen.

– Vi har regeln att de ska somna i sina egna sängar men tvillingarna, Neah och Stella, som är nio år, brukar alltid vakna ihop, i en liten hög. Men de har ganska olika intressen och stil.

Elvaåriga Molly har sitt rum i andra änden av övervåningen, bredvid tv-rummet med en av de två antika, gröna kakelugnarna.

ANNONS

– Hon tycker att det är långt bort, men när hon blir äldre förstår hon nog att hon har det finaste rummet.

Hur blev det med gästrummet?

– Det blev ett gym…

Vad har ni fått för reaktioner efter att ni flyttade hit?

– Många har anknytning till huset eller minnen av det, som de stannar till och berättar om. En äldre herre sa att gästgiveriet förr köpte alkohol från Göteborg och fraktade den på Viskan. För att minska risken för att bli rånade ska de ha haft en tunnel så att de kunde gå direkt in till källaren. Det var en bra story, tycker Marcus.

I vardagsrummet finns en del gamla föremål som sparades under renoveringen, bland annat ett gammalt kassaskåp. Det har fått sällskap av eget arvegods, som en vevtelefon gjord av LM Ericsson 1890, som Marcus farfar i Halmstad lämnade efter sig för tre år sedan.

– Mitt intresse för gamla släktklenoder har vuxit fram i samband med min utbildning till lärare i historia och svenska, säger Margurite.

Tunt porslin med guldkanter

Mycket i köket är sprillans nytt, men träsoffan är från Margurites föräldrar och på väggen visas lite av gästgiveriets tunna porslin med guldkanter – som ju är bräckligt och inte kan användas i mikron.

ANNONS

Ett bröllopsfoto visar sig föreställa Emilia och Karl Persson, som 1926 övertog gästgiveriet efter hennes föräldrar August och Johanna Andersson. Emilia och Karl blev mormor och morfar till den förra ägaren Lena Rolfsdotter (1945–2018).

Och Emilias bror Axel var gift med den nuvarande ägaren Peter Börjessons pappas faster.

Aperol som i Mares "Sunnanvind"

Utanför syns den lilla svarta katten Aperol, döpt efter den italienska drycken som nämns i Mares sommarhit "Sunnanvind" från 2019.

Men innan vi lämnar huset för att titta till drängstugan och trädgården hittar vi en Hallands Nyheter från 1965 – med en annons för Lolles.

Vissa saker verkar aldrig ändra sig. Men Åsbro gästgiveri har verkligen fått ett nytt liv.

ANNONS