Många vill utöka städningen i coronavirusets spår

Det pratas mycket om hygien och städning i virustider. På Katarinas städtjänst har man många kunder som frågar efter ökad städning och i vissa fall sanering för att minska smittspridning. Men man har även många avbokningar.

ANNONS

Det finns en oro i städbranschen. Om hotell och kontor stänger ner en längre tid och står tomma kommer krisen garanterat att spilla över på den.

– Att vi inte har tappat mer beror säkert på att Sverige inte stänger ner allt, säger Katarina Stefaniuk, som driver Katarinas städtjänst.

Mellan den 12 mars och 30 april har hennes företag tappat drygt 1 100 städtimmar och 400 000 kronor exklusive moms i inkomst.

– Vi har tappat, men det kunde ha varit mycket värre. Tendenserna jag har sett är att äldre avbokar på grund av oron. De sätter sig själva i karantän och försöker minska de sociala kontakterna. Barnfamiljer har också avbokat en del, men i mindre utsträckning. Ofta handlar det då om att den ena föräldern har blivit varslad eller permitterad, säger Katarina Stefaniuk.

ANNONS

Coronaviruset gör att fler inser vikten av att tänka på städningen. Inte minst på företagssidan.

– De företag som är igång städar ofta lite extra nu. Det är mycket kontor där vi lägger lite extra krut på skrivbordsytor, möss och tangentbord.

Vi följde med Katarina Stefaniuk och hennes kollega Marzena Przybyla till företaget Akwel. Där ligger städningen kvar på en hög nivå, trots att företaget drabbats av korttidspermitteringar och de anställda arbetar 40 procent.

– Vi ser till att alla dörrhandtag blir spritade, plus att vi själva har satt upp fler automater för handsprit. Toaletterna ser vi också till att de blir extra städade. Nu när vi har mindre att göra renoverar vi även 16 stycken toaletter, säger Björn Carlsson, fastighetsansvarig på Akwel.

Sedan coronaviruset bröt ut så lägger Katarinas städtjänst mer fokus på att desinficera.

– Tidigare desinficerade vi kanske en gång i veckan, nu gör vi det varje dag vid kontorsstädning. Som en sista finish vid hemstädning går vi och torkar av med handsprit, säger Katarina Stefaniuk.

Hon skickar även med ett råd.

– Om man bor i flerbostadshus kan man göra en god gärning för både sig själv och sina grannar genom att torka av trappräcken, handtag och knappar i hissar.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Katarinas tips

Gör hallen/ groventrén till en ”desinfektion- zon”:

• Direkt när du kommer hem: ta av dig alla ytterkläder och skor, gå aldrig in med jackan eller skorna på

• Tvätta händerna innan du kommer in i resten av huset, och ha en flaska handsprit till hands där framme

• Har du haft handskar utomhus – ta av dem innan du går in

• Tvätta gärna även ansiktet – man rör sitt ansikte omedvetet mer än man tror

• Desinficera mobilen direkt när du kommer in

• Desinficera handväskan, hörlurar och alla andra föremål du bär in i ditt hem

• Har du handlat? Bär inte in kassarna i köket, ställ dem i din desinfektion-zone och töm där, behöver du bära in de i köket så ställ de absolut inte på köksbänken eller bordet utan på golvet

ANNONS