Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bilden har inget med händelsen i texten att göra. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Man satt frihetsberövad trots att han var oskyldig - får skadestånd av staten

Justitiekanslern har i ett beslut meddelat att en man från Varberg har rätt till 48 699 kronor i skadestånd efter att ha suttit frihetsberövad trots att han friades från brott.

Mannen greps och anhölls i augusti förra året misstänkt för grovt vapenbrott och ett par dagar senare häktades han. 53 dagar senare hölls förhandlingar i Halmstad tingsrätt där åtalet ogillades och mannen friades. Domen överklagades till hovrätten som fastställde tingsrättens dom.

I ansökan om skadestånd till justitiekanslern framkommer att den misstänkte mannen bland annat gått miste om studier vid universitetet då han inte kunnat tacka ja till sin plats under tiden han satt frihetsberövad.

Dessutom är mannen i behov av medicin för att kunna sova efter en traumatisk händelse tidigare i livet. När mannen satt anhållen fick han ingen medicin alls och när han väl häktades fick han för liten dos av sin medicin.

Justitiekanslern finner att mannen har rätt till ersättning för det lidande han utsatts för och han får även ersättning för ombudskostnader.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här