Försäkringskassan kräver tillbaka 270 000 kronor från en man i Varberg.
Försäkringskassan kräver tillbaka 270 000 kronor från en man i Varberg. Bild: Arkiv

Man krävs på stort belopp av Försäkringskassan

Försäkringskassan kräver tillbaka nästan trehundratusen kronor från en man i sextiofemårsåldern från Varberg. Mannen anses inte längre vara bosatt i Sverige och har därför inte rätt till ersättning.

ANNONS
LocationVarberg||

I februari fick mannen besked från Försäkringskassan att de beslutat att han ska betala tillbaka 270 000 kronor. Det handlar om ungefär 190 000 kronor i sjukersättning och 80 000 kronor i bostadstillägg.

Enligt Försäkringskassans utredning är mannen inte längre bosatt i Sverige och har inte varit det under en lägre tid. Därför har han ingen rätt att få ta del av ersättningarna som har betalats ut.

Mannen å sin sida menar att han inte medvetet har försökt luras utan säger att han har uppfattat sig själv som stadigvarande boende i Sverige. I de synpunkter han har lämnat till Försäkringskassan så uttrycker han att han inte kan förstå hur Försäkringskassan inte kan ta hänsyn till hans hälsotillstånd, en svårt sjuk släkting och det faktum att det pågår en global pandemi som har gjort resor i stort sett omöjliga.

ANNONS

Köper inte förklaringen

Försäkringskassan skriver i sitt beslut att de inte kan eller ska ta hänsyn till personlig hälsa eller anhörigs hälsa när det handlar om bedömningen om en person är bosatt i Sverige. Vidare skriver de att det faktum att mannen inte kunnat ta sig till Sverige på grund av pandemin inte förklarar de perioder av lång frånvaro från landet som har funnits tidigare.

Några förmildrande omständigheter på grund av mannens ekonomiska situation ser inte Försäkringskassan heller. Därför ska hela beloppet tillbaka.

ANNONS