Man jagade äggkastare med yxa

En man i 55-årsåldern tröttnade på att personer kastade ägg på hans bostad. Han tog sin yxa och körde runt i Tvååker. När han fick syn på en mörkklädd person i en busskur stegade han fram med sin yxa i handen.

ANNONS
|

En man från Tvååker uppger att han och hans familj flera gånger fått ägg kastade på deras bostad. Efter en fjärde gång tröttnade mannen. Han kände att polisanmälningarna inte hjälpte. Han satte sig i bilen för att leta rätt på personerna som kastat ägg. I passagerarsätet låg en yxa.

I en busskur i Tvååker satt samma kväll en man i 25-årsåldern och talade i telefon. Plötsligt ser han hur en bil stannar till och ut kliver en man med en yxa i handen. ”Han tittade rakt i mina ögon och gick med yxan höjd mot mig”, säger målsäganden. ”Jag blev superrädd och nervös”.

ANNONS

”Behövde försvara mig och min familj”

Mannen med yxan slet mobiltelefonen ur målsägandens hand och la den på det lilla bordet i busskuren. Sedan slog han med yxan ett par gånger i bordet. Han frågade om det var han som kastade ägg.

Sedan lämnade han platsen.

Mannen i 25-årsåldern hävdar att han och hans vänner aldrig kastat ägg mot mannens bostad. ”Jag vet ingenting om honom”, säger han.

Mannen med yxan berättar i polisförhör utan omsvep vad han gjort. ”Jag kände att jag behövde försvara mig och min familj, för jag kände mig frustrerad över att jag inte fick någon hjälp”, säger han.

Han erkänner att han slagit med yxan i bordet. Han ska också sagt till mannen i busskuren att om han visste vem det var som kastade ägg att de skulle sluta. Mannen inser att han agerat på ett felaktigt sätt.

”Jag kan förstå att jag kanske gjort fel, men vi har bett om hjälp med detta från polisen och fick ingen hjälp”, säger han i förhör.

Polisen undrar varför han trodde att det var personen i busskuren som kastat ägg. ”Det vet jag inte. Han var svartklädd och det var ingen annan där”.

Döms för olaga hot

Han säger att hans avsikt var att skrämma honom, ”för han hade skrämt min familj”.

ANNONS

Händelsen utspelade sig för ett år sedan. I veckan föll domen i Varbergs tingsrätt. Mannen i 55-årsåldern döms för olaga hot, skadegörelse och brott mot knivlagen, grovt brott.

”Att mannen agerade som han gjorde för att förhindra ytterligare trakasserier mot sin familj kan inte frita honom från straffrättsligt ansvar”, skriver tingsrätten i sin dom.

Då han tidigare är ostraffad blir påföljden villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

ANNONS