Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En 33-årig man i Varberg har krävs på omkring 170 000 kronor av Försäkringskassan efter att det uppdagats att han arbetat mer än vad hans beslut om sjukpenning medgav. Bild: Carin Rudehill
En 33-årig man i Varberg har krävs på omkring 170 000 kronor av Försäkringskassan efter att det uppdagats att han arbetat mer än vad hans beslut om sjukpenning medgav. Bild: Carin Rudehill

Man i Varberg krävs på stort belopp av Försäkringskassan

En 33-årig man i Varberg krävs på omkring 170 000 kronor av Försäkringskassan. Detta sedan det visat sig att han haft kapacitet att arbeta betydligt mer än vad han redovisat till myndigheten.

Mannen blev beviljad sjukpenning i januari 2019. Och har fram till och med november 2020 erhållit 169 888 kronor från Försäkringskassan. Hela detta belopp krävs nu tillbaka då det visat sig att mannen har arbetat betydligt mer än vad han uppgett att han har haft möjlighet till på grund av sin nedsatta arbetsförmåga.

Försäkringskassan poängterar i sitt beslut att bedömningen av arbetsförmågan sker på dagsbasis. Vilket innebär att om du uppgett att du har en nedsatt arbetsförmåga på 25 procent inte får arbeta mer än 75 procent någon dag. Det spelar alltså ingen roll om resultatet av den arbetade tiden över säg en vecka stannar på 75 procent.

”Detta innebär att rätten till sjukpenning saknas om man klarar av att arbeta mer än 75 procent även vid enstaka dagar”, skriver Försäkringskassan i sitt beslut.

Via ombud har mannen svarat på Försäkringskassans beslut. Han menar att det är svårt att förstå det faktum att om han arbetat mer än 75 procent vissa dagar så skulle det påverka hans sjukpenning. Han säger också att han inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna.

Enligt en preliminär beräkning gjord av Försäkringskassan på mannens betalningsförmåga så finns det ett överskott. Därför ser myndigheten inga skäl till att han inte ska betala tillbaka hela beloppet.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här