Man gick till våldsam attack med machete

Kvinnan hade lämnat mannen i 30-årsåldern efter ett stormigt förhållande. Då gick han till attack med en machete mot kvinnans släktingar på Smålandsgatan i Varberg. Nu döms han till tio års fängelse för bland annat mordförsök.

ANNONS
|

I början av november satt kvinnans pappa, farbror och ytterligare släktingar i en bil på Smålandsgatan i området Håsten i Varberg. De väntade på att kvinnan skulle samla ihop sina saker i en lägenhet där hon tidigare bott med sitt ex.

Att de följde med berodde på att kvinnan kände sig hotad av mannen som hon tidigare haft ett förhållande och barn ihop med. Förhållandet var enligt kvinnan inte sunt, hon kände sig konstant kontrollerad av mannen.

Vid ett tillfälle ska han ha tryckt en kniv mot hennes hals, först efter en minut ska han ha släppt henne. En annan gång tog han strypgrepp om hennes hals, så att hon trodde att hon skulle dö.

ANNONS

Flera hugg riktades mot halsen

När släktingarna satt i bilen den här dagen i november dök plötsligt mannen upp med en machete i handen. ”Från ingenstans så dyker han upp på förarsidans fönster, min brors sida. Han har en stor svart machete och så försökte han öppna min brors dörr”, säger farbrodern i förhör.

Kvinnans farbror ska då ha gått ur bilen för att skydda sin bror.

Farbrodern fick ta emot flera hugg av mannen och trodde att han skulle dö. Flera av huggen riktades mot mannens hals. Ett träffade bakom hans öra och han började blöda kraftigt.

En kusin befann sig också i bilen och blev vittne till attacken. Han menar att mannen med macheten högg för att döda.

Vid något tillfälle uppger farbrodern hur mannen försökt trycka spetsen på macheten in i hans mage. Men att hans mobiltelefon ska ha tagit upp stöten, vilket stöds av skadorna på kläder och mobiltelefonen.

Svårt skadad lyckades farbrodern ändå ta fram en kofot ur bilen och skydda sig med. Mannen med macheten försökte gång på gång ta sig förbi farbrodern för att attackera kvinnans far.

Mannens mamma avstyrde attacken

Attacken varade ända tills mannens mamma plötsligt dök upp och fick bort honom från platsen.

Mannen själv förnekar alla brottsanklagelser och menar att han agerat i nödvärn. Han säger att det var farbrodern som attackerade honom med kofoten.

ANNONS

Men tingsrätten gör bedömningen att han haft avsikt att beröva farbrodern livet, han döms därför för försök till mord.

Utöver mordförsöket döms mannen också för försök till grov misshandel och grovt olaga hot i samband med händelsen. Han döms också för grov kvinnofridskränkning och olaga hot.

De gärningar mannen ska dömas för att ett betydande straffvärde, skriver tingsrätten i sin dom. Sammantaget uppgår straffvärdet till fängelse i tio år.

LÄS MER: Man åtalas för mordförsök efter macheteattack

LÄS MER: HN:s reporter hittade blodig kofot

ANNONS