En man i 30-års åldern döms till fängelse och utvisning efter att ha dömts för grov stöld av teknisk utrustning på en gård i Tvååker i maj i år.
En man i 30-års åldern döms till fängelse och utvisning efter att ha dömts för grov stöld av teknisk utrustning på en gård i Tvååker i maj i år. Bild: Annika Karlbom

Man döms för omfattande stöld av traktorutrustning

Mannen i 30-års åldern kom till Sverige i början av maj och åkte tillbaka till sitt hemland igen drygt två veckor senare. Med sig hade han då stulen traktorutrustning till ett värde av över 400 000 kronor.

ANNONS
|

I slutet av maj i år blev två personer i Tvååker beslutna på elektronikutrustning till sina traktorer. Sakerna som stals var värda 423 000 kronor och efter en brottsplatsundersökning säkrades dna-spår från en man hemmahörandes utomlands.

Utredningen visar att mannen kom till Sverige drygt en vecka innan stölden inträffade och åkte sen hem igen drygt en vecka efteråt.

Utöver dna-spåren har polisen i mannens mobil hittat bilder på den aktuella utrustningen som en av målsägande vittnat om är identisk den utrustning som satt på traktorn.

Den nu dömde mannen har i förhör förnekat brott och uppgett att han inte har något minne av att han ska ha varit i Sverige vid den aktuella tidpunkten. Han förnekar att han befunnit sig på gården där stölden inträffade.

ANNONS

Tingsrätten finner det däremot bevisat att det är mannen som stulit utrustningen och han döms till åtta månaders fängelse för grov stöld.

Mannen döms även till utvisning och tingsrätten motiverar beslutet med hänvisning till mannens kriminella förflutna. Utdrag ur belastningsregistret visar att mannen de två senaste åren dömts till fängelse för bland annat stölder och inbrott i Danmark, Tyskland och Nederländerna.

Tingsrätten menar att risken är stor att mannen fortsätter med sin brottsliga verksamhet och han ska därför sitta kvar i häkte tills domen mot honom vunnit laga kraft.

Dessutom döms han att betala skadestånd till de två drabbade i Tvååker på sammanlagt 339 424 kronor.

ANNONS