Man åtalas för mordförsök efter macheteattack

Mannen klarade inte av att kvinnan bestämt sig för att ta deras gemensamma barn och lämna honom. Han ansåg att det var kvinnans familj som tagit henne från honom. Nu åtalas mannen för mordförsök efter att ha gått till attack mot kvinnans farbror med en machete.

ANNONS
|

I början av november förra året larmade flera vittnen till polisen om ett stort bråk på en av parkeringarna på Håsten. Enligt samtalen som kom till polisen hade en man beväpnad med machete gått till attack mot två män.

Med hjälp av vittnesuppgifter och offrens egna berättelser kunde polisen snabbt identifiera den misstänkta gärningsmannen. Mannen som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Varberg kunde kort därefter gripas misstänkt för mordförsök.

Läs mer: HN:s reporter hittade blodig kofot

Sedan dess har mannen suttit häktad medan åklagare och polis försökt reda ut vad som föranledde den blodiga attacken. Under onsdagen blev utredningen klar och nu åtalas mannen för mordförsöket, men också för grov kvinnofridskränkning, misshandel och grovt olaga hot mot sin förra flickvän.

ANNONS

Utredningen visar att mannen och kvinnan fick kontakt när mannen satt i fängelse. Kvinnan jobbade då som kriminalvårdare på anstalten som mannen satt på. De blev ett par och kvinnan blev gravid. Eftersom hon är uppvuxen i ortodoxt kristet hem och mannen är muslim vågade inte kvinnan berätta för sin familj om förhållandet.

Istället hade kvinnan sagt till sin familj att hon kommit in på Göteborgs universitet och skulle flytta dit för att studera. I själva verket flyttade hon hem till mannens bostad i Varberg. I förhör berättar kvinnan att förhållandet ganska snabbt förändrades:

”Det har varit mycket fram och tillbaka. Stora känslor hela tiden. Allt har varit intensivt. Antingen mycket kärlek eller så har han varit arg. Det har inte funnits någon balans i något någonsin.”

Bestämde sig för att lämna mannen

Enligt kvinnan var hot och bråk till slut vardag i förhållandet. Till slut bestämde sig kvinnan för att kontakta sin familj för att berätta om förhållandet och att hon fött ett barn. I förhör berättar kvinnan:

”Jag har tänkt så många gånger att berätta eftersom detta inte är bra, men jag kan inte berätta för då är det slut. För om jag berättar för någon så kommer ingen låta mig gå tillbaka.”

ANNONS

I slutet av oktober bestämde sig kvinnan för att lämna Varberg. Tillsammans med deras gemensamma barn flyttar hon hem till sin familj igen. Men hon fortsätter att ha kontakt med mannen via telefon. Mannen anklagar kvinnans familj för att ligga bakom uppbrottet och hotar kvinnans pappa flera gånger. Mannen skriver i sms till kvinnan:

”Jag vet var dina bröder går i skolan. Jag kommer plocka dem på väg till skolan. Din pappa ska få känna hur det känns att ett barn tas ifrån honom”

Dök upp med en machete

När kvinnan åker till Varberg för att hämta de saker hon har kvar i deras gemensamma bostad tar hon med sig sin pappa, farbror och ytterligare en släkting som hjälp. Eftersom de är rädda för att de ska bli bråk planerar de besöket så att de ska vara i lägenheten medan mannen är på jobbet. Kvinnans pappa kontaktar också polisen i förväg och ber dem att närvara vid lägenheten om det skulle hända något.

Väl på Smålandsgatan sitter pappan och de andra släktingarna kvar i bilen medan kvinnan går in med barnet för att hämta sina saker. Kvinnans farbror berättar i förhör att:

”Från ingenstans så dyker han upp på förarsidans fönster, min brors sida. Han har en stor svart machete och så försökte han öppna min brors dörr.”

ANNONS

Kvinnans farbror gick då ut ur bilen för att försöka skydda brodern men blev genast attackerad. I förhör berättar han:

”Han slog mig flera gånger. Jag hade tjocka kläder och det dämpade nog ganska mycket. Jag tror att om jag bara haft en t-shirt så tror jag att jag hade varit död.”

Blödande lyckas farbrodern knuffa undan mannen och ta fram en kofot som de har liggande i bilen. Han berättar hur han ställer sig mellan den nu misstänkte mannen och bilen och försöker avvärja ytterligare attacker. Då lämnar den misstänkte mannen platsen och kvinnans släktingar kan kontakta polisen.

Polisen hittar senare macheten slängd i en papperskorg i anslutning till platsen och kan gripa den misstänkte mannen i närheten av bostaden.

Mannen själv nekar till alla anklagelser som riktas mot honom och att det är han som har blivit attackerad av kvinnans släktingar och att han då försvarat sig.

ANNONS