Malin Petersson målar av sig ångesten och ställer ut på KonTur

Malin Petersson fick ätstörningar och ångest i övre tonåren. Idag har hon lärt sig hantera ångesten genom att skapa konst.

ANNONS
|

Ofta sitter Malin Petersson i soffan och målar. Med tuschpennor i regnbågens alla färger sätter Malin små, små punkter på ett akvarellpapper. På pappret växer kanske en ballerina i starka färger fram.

– Jag gör ofta ballerinor. De symboliserar något som jag vill bli fri ifrån.

De graciösa ballerinorna på bilderna har färggranna klänningar, men ibland har de en ögonbindel eller ett munskydd.

– Ja, antingen är det något de inte ser eller något de inte får säga, säger Malin, som nyss har ramat flera av sina bilder för att vara med på sin första utställning,

Mörker

Många av Malins bilder är mörka och ångestfyllda. På en av hennes kvinnobilder finns en väldigt smal kvinna.

ANNONS

– Jag tror jag har målat min ätstörning. Det var längesedan och jag fick hjälp tack vare att jag insåg att det var något fel och att jag höll på att tyna bort. Men fortfarande reagerar jag på smala tjejer när jag ser dem och tänker bara ”ät”, ”ät”. Jag tycker det är synd att vi har ett kvinnoideal som uppmuntrar tjejer att göra sig själva sjuka.

En annan bild visar ett kvinnoansikte som genomträngs av stora stålpiggar. Piggarna går genom halsen och huvudet och såren blöder.

– Folk tycker den är otäck, men konstigt nog mår jag bra när jag målar mörka bilder. Det är som att jag målar av mig ångesten.

Kvinnotema

Under våren har KonTur satsat på flera kvinnoteman. Dels på internationella kvinnodagen den 8 mars och dels till påsk under namnet ”Ägglossning”. Malin Peterssons bilder passar bra i dessa sammanhang. Både de mörka bilderna, och andra ljusare, anspelar på kvinnor och kvinnokraft. Antingen den är instängd och begränsad eller mer fri som hos kvinnan med gravidmagen full av blommor.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Under våren blir det kvinnoteman på KonTur. Utställningen mellan den 6 och 18 mars är inspirerad av Internationella kvinnodagen den 8 mars. Senare i vår, mellan den 1/4 och den 8/4 blir det Ägglossning.

ANNONS