Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tina Blick
Bild: Tina Blick

Magnus Nilsson mot nya melodiska marker

Skodirektör och popsnöre – nu tar Magnus Nilsson flera steg i nya riktningar på sitt femte studioalbum. – Det är lite ruffigare i kanterna och inte så polerat, säger han.

Gitarren tog honom på en resa från moll till dur 2008. Nilson Groups verkställande direktör Magnus Nilsson befann sig i en intensiv arbetsperiod och valde att ta en tre månader lång paus från allt vad jobbet innebär. Gitarren hade vilat betydligt längre i gömmorna. Han plockade upp guran – och resten är historia. Fem studioalbum senare bär skorna honom mot nya musikaliska mål på plattan “Jag är ingen profet”, som släpps 12 juni.

– Det spretar lite mer än tidigare, men det känns som en nystart med lite olika inriktningar. Några låtar drar mer åt dans och disco, andra lite mer mot visa, några är känsliga. Det är lite ruffigare i kanterna och inte så polerat, säger Magnus som ville återskapa känslan av en livesession i produktionen av nya plattan.

Besöker skomässor

Magnus ser sig mer som en “väderbiten berättare” än en skönsångare. Några av låtarna är som en tonsatt dagbok som skildrar olika händelser. En episod på nya plattan baseras på en arbetsresa i Italien. Låten “Tiggaren” gestaltar ett människoöde i Milano.

– Jag besöker ofta skomässor där. Det är en fantastisk stad som har mycket modeaffärer, rikedom och lyx. Mitt i den lyxen sitter en man och tigger. Det är väldiga kontraster. Just den här personen hade byggt en litet hus på gatan där han satt med sin hund. Det är sånt som fastnar, berättar han.

Hyllar Varberg

Kontrasterna finns också i de mångskiftande låtar som utgör album nummer fem. Den soliga låten Varberg är en poppig homage till tätorten vid havet.

– Det är en sommarnatt när man varit nere vid Ankaret och badat, traskat hem i natten efter en fest. Det är en fantastisk stad, låten är en hyllning till Varberg och ljusa sommarnätter.

“Ett kul skrå”

Musikintresset tog fart under tonåren i Åskloster. En jämngammal sommargranne från Stockholm hade en friggebod med musikinstrument, och just gitarren skulle snart slå an en sträng för Magnus. Första bandet var bildat och spelningarna ägde rum i bygdegårdar och på fester. Yrkeslivet hägrade för konstellationen som gick skilda vägar. Gitarren låg orörd ända tills den där dagen 2008.

– Det är ett kul skrå inom musiken i motsats till företagsvärlden som kan bli lite fyrkantig. I musiken är det inget fokus på siffror, budget och att allting ska vara precist. Jag har fått jobba med fantastiska musiker som är besjälade med musiken och fått en oerhörd respekt för hantverket, säger Magnus Nilsson som ser skapandet som ett välkommet avbrott från jobbet.

Nya gäster

På albumet hörs bland annat jazzsångerskan Hannah Svensson från Falkenberg.

– Som med all annan träning är det bra att öva innan man lägger sång. Hannah blev min sångcoach och det slutade med att jag frågade om hon ville lägga sång på skivan. Hon sjunger så fantastisk vackert.

Gästar gör även Talang-finalisten Saga Ludvigsson, 13-åringen som liknats vid en ny Zara Larsson.

– Hon har en fantastisk röst och närvaro. Det blev en låt som verkligen berör.

Rakt och enkelt, inte för överproducerat – den vägen har Magnus Nilsson valt inför kommande släpp “Jag brukar lyssna mycket på Olle Ljungström, jag tycker han beskriver vardagen bra. Det behöver inte alltid vara så vansinnigt producerat”, säger den skivaktuelle musikern.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Magnus Nilsson

Ålder: 60 år

Gör: Verkställande direktör på Nilson Group

Familj: Frun Pia och sonen Alexander, 19 år och nybakad student.

Aktuell med: Femte albumet “Jag är ingen profet” som släpps 12 juni. Skivan har gjorts i samarbete med Falkenbergsproducenten Jens Claesson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här