Stenläggning vid Veddige station
Intill tågstationen i Veddige växer stenläggningen fram. Bild: Erik Tjus

Mötesplats snart klar trots tjäle och stölder

Verktyg har stulits, feldimensionerade stenplattor har försvårat arbetet och drivit upp kostnaderna. Men tidsramarna ser ut att hålla och snart kan Veddigeborna till fullo nyttja sin nya mötesplats.

ANNONS
LocationVeddige, Varberg||

Pendelparkeringen är färdig, bänkarna går att sitta på och träden på grönytan är planterade. Magnus Rabe, projektledare på hamn- och gatuförvaltningen och ansvarig för bygget, säger att arbetet går bra.

– Det syns inte just nu, men vi har planterat massor av lökar. Här kommer bli väldigt fint.

Magnus Rabe gillar satsning på Veddige
Magnus Rabe leder arbetet med den nya mötesplatsen. Han tycker det är bra att kommunen satsar på Veddige. Bild: Erik Tjus

Stenplattor ska läggas, från bilvägen ner till de nya toaletterna, och så ska det bli betongasfalt vid busshållplatsen och asfaltering mellan grönytan och banken. Sedan är det klart. För byggarbetarna är det sista sträckan på en väg med både ett och annat farthinder.

– Vi hade inbrott i höstas. Två gånger kom de på natten och bröt upp våra containrar och stal verktyg. Det har rört sig om både eldrivna och mindre handverktyg. Vinkelslipar och liknande, säger Magnus Rabe.

ANNONS

Hamn- och gatuförvaltningen har satt upp extra belysning och flyttat på tunga pallar, så att de står i vägen för potentiella inbrottstjuvar, men det är inte säkert att det har satt stopp för alla stölder.

– Vi tror att någon har varit här och tagit saker på dagtid också, när arbetarna varit på lunch, säger Magnus Rabe.

Nya toaletter på mötesplats i Veddige
Nära busshållplatserna har ett par nya offentliga toaletterna uppförts, efter samma modell som kommunen tidigare byggt i Tvååker. Bild: Erik Tjus

Med vintern kom nya svårigheter. Vid ett tillfälle försökte kommunen ta in särskilda maskiner för att värma upp marken eftersom där var alltför mycket tjäle.

– Man kan inte lägga stenplattor när det är tjäle i marken. Inte om man vill ha en stabil grund, säger Magnus Rabe.

När stenplattorna sedan skulle läggas visade sig det sig att ett stort antal av dem inte riktigt dög.

– Stenarna har gäckat oss hela tiden. Vi har fått skicka tillbaka massor med pallar av sten eftersom det har varit alldeles för dålig tolerans på plattorna. Skillnaderna i tjocklek har varit för stora, säger Magnus Rabe.

Problemen med stenplattorna och stölderna har medfört kostnader för kommunen. Sedan projektet påbörjades, sommaren 2020, har man skjutit till ungefär 800 000 kronor, eller dryga tio procent av den ursprungliga budgeten. Trots det ser projektet ut att bli klart i tid.

ANNONS

– Det är inte så mycket kvar nu. Det ser ut som att vi kommer vara färdiga i skiftet mellan april och maj någon gång. Förhoppningsvis redan i slutet av april, säger Magnus Rabe.

Rörtelefon på mötesplats i Veddige
Vid mötesplatsen kommer det även finnas sådant som är roligt för de små. Bland annat ett slags rörtelefoner. Bild: Erik Tjus
ANNONS