Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Therese Lind är precis färdig med sin andra bok, Släpp skulden Bild: Karin Hartmann
Therese Lind är precis färdig med sin andra bok, Släpp skulden Bild: Karin Hartmann

Mödosam process att släppa bok

Therese Lind är precis färdig med sin andra bok, Släpp skulden. Vägen dit har varit lång. Boken släpps en solig försommarkväll och när hon håller ett litet anförande för gästerna spricker rösten. – Det är ett mirakel att boken är klar, säger hon med tårar i ögonen.

Boken är klar och nu börjar den långa resan med marknadsföring. På föredrag och i intervjuer. Att skriva är bara halva jobbet. Men det är inget som Therese har något emot.

– Jag har ju skrivit en bok med ett budskap och jag tror att många behöver en utsträckt hand just nu. Så om jag får frågor om budskapet i boken förklarar jag gärna, säger hon.

Populärt yrke

Många när en dröm om att skriva en bok. Skrivarutbildningarna blir allt fler. Författaryrket står högt i kurs och förlagen erbjuder hjälp till den som själv kan betala en slant för att få sin bok tryckt. Men även om ett antal svenska författare kan leva gott på sina böcker så har det stora flertalet en annan inkomst. Therese Lind är yogalärare och hälsopedagog, men älskar att skriva.

– När jag skriver hamnar jag ofta i ett flöde och det går av sig självt.

Manus bara halva jobbet

Therese började med manus till Släpp Skulden, uppföljaren till Yoga, Jesus och jag för två år sedan. När väl manus var färdigt skickade hon det till en författare för en första genomläsning. Sedan började hon leta efter ett förlag.

– Jag fick tips av bloggare och på bokmässan. Även om boken delvis har ett andligt budskap ville jag hitta ett förlag som inte var så nischat och fastnade för Calidris.

Boken handlar om en pilgrimsresa från Lissabon, till Porto och därifrån till Santiago de Compostela. Under resan får läsaren följa Therese tankar om resan och om livet.

– Jag vill gärna bygga en bro mellan mental träning och andlighet. Jag vill gärna att det ska kännas mer naturligt och självklart att be en bön, än vad det kanske gör idag.

Therese manus var genomlyst och välskrivet när hon skickade in det till förlaget. Det fick hon också höra. Ändå kom det tillbaka med mängder av förslag.

– Jag var beredd på det, för jag visste att det skulle vara så. Ändå var jag ändå inte riktigt beredd, förklarar Therese. Jag blev nog mer knockad den här gången än första gången jag skrev. Kanske känns det svårare eftersom jag skriver personligt. Det är också en avvägning hur mycket jag ska ta till mig av förslagen och hur mycket jag ska ändra.

Trots att det varit en mödosam process att både skriva och publicera boken är Therese nöjd.

– Absolut. Det har varit värt det. Och jag vill gärna uppmuntra fler att skriva om de känner en lust. Man kan börja med en kort text bara. Jag tror många vill, men är rädda att det ska bli fel.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här