Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Måttbandet vittnar om Marias framgång

30 kilo bort på 30 veckor. Maria Åkesson från Varberg avslöjar hur hon nådde målet.

I januari skrev Varbergsposten om Maria Åkesson som satt upp målet att gå ner 30 kilo på 30 veckor. Drömmen var att komma i bröllopsklänningen på sitt bröllop, som nu bara är någon vecka bort (1 september).

– Jag vägde över 90 kilo. Eftersom jag bara är 1,51 lång så hade jag vägt en bra bit över hundra kilo om jag hade varit normallång, säger Maria Åkesson.

Den 7:e januari hade hon ett första möte med PT:n Petra Alm-Johansson på Golden Wellness. Sedan rivstartade hon med träningspass, kostomläggning och vardagsmotion. Hon minns sitt första step up-pass.

– Det var hemskt. Jag hade blodsmak i munnen, minns Maria Åkesson och skrattar.

Sakta men säkert fick Maria in allt mer motion i vardagen. Hon lade också om kosten och började äta mer hälsosamt.

– Jag har inte känt mig orolig någon gång även om 30 kilo lät mycket från början. Det är viktigt att ha delmål.

En omläggning av kost och motion gör att kilona ofta rasar fort i början, vilket även Maria upplevde.

– Sedan planar det ut. Men jag gick bara upp i vikt en gång. Jag hade tillit till processen. Redan från början kände jag mig trygg med Petra. Kände jag mig lite nere någon dag så skrev jag till henne och fick praktiska tips som att gå ut och gå en runda eller äta mer av en viss sak, säger Maria Åkesson.

– Mycket handlar om att byta ut en dålig tanke mot en bra, säger Petra Alm-Johansson.

Det är okej att unna sig god mat emellanåt. Eller att ta en bit tårta på ett kalas.

– I våras gjorde jag en träningsresa med Golden Wellness till Kroatien. Det var god mat och så, men vi tränade jättemycket och då känns det helt okej att unna sig. Att resa iväg och träna var helt strålande.

Maria nådde viktmålet med flera veckors marginal. Hon har i skrivande stund gått ner 31,2 kilo.

Märker du skillnad i vardagen?

– Oh ja. Jag kunde inte sova ordentligt tidigare. Det tänker jag mer på i efterhand. Det var jobbigt att vända sig om. Ligger man still hela tiden får man ont, jag var inte utvilad när jag vaknade. Knäna gör inte ont längre. Tidigare hade jag även domningar i händerna och fötterna, vilket jag inte har nu.

Vad har det betytt att ha en PT?

– Det är jättebra att ha en träningskompis och jag har haft Martin som stöttat mig (blivande maken Martin Erlandsson, red. anm.). Då fuskar man inte. Men att ha en PT som exempelvis ser till att man tränar rätt och inte äter fel är en jättestor vinstfaktor.

Hade du fixat det själv?

– Jag är så envis så jag kanske hade gjort det. Men det hade inte varit lika behagligt eller känts lika tryggt. Jag har gjort viktresor på egen hand, men då kan det ha handlat om att jag slutat att äta helt. Det är inte sunt eller hållbart.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här