Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunledningen vill sälja Väröspåret till Södra Skogsägarna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Kommunledningen vill sälja Väröspåret till Södra Skogsägarna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Mångmiljonaffär när kommunen säljer järnvägsspår

Som Kristian Luuk skulle ha sagt: ”Vart är vi på väg?” Resan går mot mångmiljonaffär vid träig fabrik.

Slut på ledtrådarna, men för att göra en lång historia kort: Den politiska ledningen i Varbergs kommun är nu överens om att sälja industrispåret i Värö till Södra Skogsägarna ekonomisk förening. Men affären är inte helt klar. Saken ska behandlas av fullmäktige senare i vinter och kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) ser fram emot ett avgörande:

– Det har varit diskussioner om detta i väldigt många år. Värö har hyrt spåret och det har varit tal om en affär väldigt länge utan att vi kommit till skott. Så jag säger "äntligen". Det är mycket lämpligt att Värö tar över spåret och anpassar det efter sina behov.

Politisk enighet

Kommunalråden Christofer Bergenblock (C) och Jana Nilsson (S) håller med.

– Nu får Södra rådighet över spåret själv. Det finns ingen anledning för kommunen att äga det. Det används till hundra procent av ett privat företag. Det är mycket bättre att Värö äger det själva, säger Bergenblock.

Prislappen är satt till 18,5 miljoner kronor.

Vill satsa på spåret

Marcus Åsgärde som är platschef Södra Cell Värö ser fram emot att affären ska bli klar.

– Vi arbetar mycket med hållbarhet i våra fabriker och i våra transporter. Järnvägen är en del av den lösningen. Vi vill skapa ännu bättre robusthet i den här logistiklösningen och rusta upp spåret och rangerbangården. Tanken är också att utveckla det genom att elektrifiera delar av spåret. Men inga beslut är fattade ännu.

– För oss handlar detta om att bygga upp en effektiv och hållbar transportlösning. Och äger vi spåret själva har vi större rådighet över det.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här