Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Privat
Bild: Privat

"Många ceremonier förstår man inte"

Efter en lång väntan fick Emma Lore Voigt från Varberg äntligen sitt indiska bröllop. Bröllopsfesten bevakades av fem tv-kanaler och på gatorna rådde det karnevalstämning.

Emma Lore Voigt är född och uppvuxen i Varberg. Hon har alltid känt en fascination för det orientaliska.

I februari 2012 reste hon tillsammans med en kompis till Indien första gången. Redan andra dagen träffade hon på sin blivande make på den populära stranden i Calangute, Goa. Raj jobbade med att hyra ut solstolar på en restaurang.

– Det finns många sådana ställen och som turist blir man stannad hela tiden. En av dem som kom fram var Raj som kämpade lite mer än de andra och sa att det bara skulle bli mer och mer folk. Vi trodde inte på honom och gick vidare, men det visade sig att han hade rätt.

Emma och kompisen vände tillbaka.

–Det var bara så lätt att prata med Raj. Sedan dess har du varit fast med mig, säger Emma och tittar kärleksfullt på Raj.

Trots att kärleken mellan paret var självklar, var deras framtid i Sverige långt ifrån det.

– Vi försökte att skaffa turistvisum till Raj tre gånger, fick avslag och överklagade till högsta domstolen utan framgång. Motiveringen var att Raj var för ung, barnlös och inte ägde någon mark i Indien.

Efter närmare tre år så var de nära att ge upp, men så bestämde de sig för att göra ett försök med uppehållstillstånd. Efter bara ett par månader fick de glädjebeskedet, att det hade beviljats.

Att de en dag skulle gifta sig har varit självklart.

– Och jag har hela tiden varit inställd på två bröllop, ett i Indien och ett i Sverige, säger Emma.

För några veckor sedan var det dags för det indiska bröllopet i Rajs hemstad Phulabani. Totalt bjöds ett par hundra gäster in.

– Jag visste tre som säkert skulle komma från Sverige. Men det blev 25. Helt fantastiskt, säger Emma.

Ett indiskt bröllop pågår under flera dagar med olika ceremonier och ritualer som kan tyckas märkliga, exempelvis att bruden kletas in i gurkmeja dagen före bröllopet.

Eller att brudgummen på väg till altaret måste ta av sig skorna. Någon från brudens familj ska sedan gömma dem.

– Många ceremonier förstår man inte. Man bara gör dem, säger Emma.

Varken Emma eller Raj var förberedda på att deras bröllop skulle få så stor uppmärksamhet. Längs med gatorna i Phulabani rådde det rena karnevalstämningen.

– Det var 1 500 personer. Det första vi såg var ett folkvimmel utanför Rajs hem, men det var bara början. Längs med huvudgatan spelades det trummor, folk hoppade omkring, dansade, säger Emma.

På väg till den stora bröllopsfesten fick de även veta att fem tv-kanaler var på plats.

– Det var en surrealistisk upplevelse. Plötsligt satt jag och hade en massa mikrofoner upp i ansiktet. Fokus låg på att han var indisk muslim och jag västerländsk kristen, det blev en så stor nyhet. Hela stan ville ta selfies med mig. Jag kände mig som en världsstjärna för en dag, säger Emma Lore Voigt.

I augusti är det dags för det svenska bröllopet. Var det blir är inte bestämt, men bröllopsfesten blir på restaurangen Namaste.

– Det blir självklart indiskt tema, avslutar Emma Lore Voigt.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Bor: Norrgatan i Varberg.

Ålder: Emma, 30. Raj (Azharuddin Mohammad), 28.

Gör: Driver inredningsbutiken Saphran i Varberg. Emma arbetar även på Hajen. Raj arbetar på Stena Line.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här