Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Spökhistorierna om Varbergs fästning är många. Muséet arrangerar populära mörkervandringar för dem som vill veta mer.

Många berättelser om spökerier på fästningen

Spökar det vid Varbergs fästning? Många anställda och besökare har vittnat om oförklarliga händelser. – Det sitter oerhört mycket historia i väggarna och många människoöden, säger Inger Alebo, museipedagog på Hallands kulturhistoriska museum.

Även för en som avfärdar spökerier som rent nonsens känns det stämningsfullt när Inger Alebo sakta vrider om nyckeln för att öppna den svarta porten in till Eskils källare.
Varbergs fästning har haft en sällsynt blodig och otäck historia genom århundradena. Är det någonstans som en eller annan osalig ande skulle hålla hus, så vore det väl här.
Främst är det vittnesmålen om den sorgsna kvinnan som vandrar av och an på fästningens övervåning som spridit sig långt utanför Varbergs gränser. Hon ska förtvivlat vrida sina händer, oupphörligt klagande och snyftande. 
Sägnen säger att hon letar efter sina döda barn.


Många av de mer spektakulära spökhistorierna har hundratals år på nacken.
Inger Alebo har jobbat på fästningen i över tio år och har varit med om att besökare upplevt märkliga saker.
– Väldigt många av mina besökare upplevde under en period konstiga saker på samma ställe på fästningen. De stannade precis innanför en dörr och så sa de att det fanns en man där och att de inte kunde gå in. Andra såg en kvinna. Någon sa att "här är mycket ångest i väggarna". Jag själv varken hörde eller såg något. 
Ni som jobbar på fästningen, pratar ni mycket om att det skulle finnas något övernaturligt här?
– Inte så mycket. Jag har bara upplevt något som var lite märkligt en gång. Det var något som passerade förbi när vi gick mellan kanonrummen i Kockenburg. Det är det enda och det var inte särskilt kusligt. Men det finns anställda som har upplevt att de har blivit kallade på och blivit rädda. 
Ökar intresset för spöken och det övernaturliga?
– Det finns alltid ett intresse för berättelser, det behövs en kontrast till mobiler och datorer. Speciellt finns det ett intresse för närhistoria. Det vi har märkt är att berättelser om historisk mat, toaletter, fängelsehålor och spöken intresserar många, säger Inger Alebo.


Inga spöken skymtade förbi vid VP:s besök i Eskils källare, men en mystisk grön prick fastnade på några av våra foton.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här