Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Mängder med halmbalar i brand

En större mängd med halmbalar har börjat brinna vid ett lantbruk i Valinge i Varberg.
— Vi har fått uppgifter på att det är 100 balar så det är några stycken, säger Peter Stened, inre befäl på räddningstjänsten.

Det var strax efter klockan 12 på söndagen som räddningstjänsten larmades till platsen. Fem enheter skickades ut för att bekämpa branden.

— Vi har spridningsrisk mot lantbruksmaskiner som står vid balarna och ett skogsparti som vi är på plats och skyddar. Det är vår inriktning, att skydda maskinerna och skogen. Det finns ingen risk för spridning till några byggnader, förklarar Peter Stened.

Enligt Mattias Hägerling, räddningstjänstledare på plats, ska blåsten och den torra luften gjort att det gått fort för elden att ta fart. Vid 13-tiden hade räddningstjänsten skickat ut ytterligare en tankbil till platsen.

Strax innan klockan 14 började räddningstjänsten förbereda sig på att avveckla insatsen. Vid tidpunkten fanns det inte längre någon spridningsrisk bort mot maskiner och skog och balarna låter räddningstjänsten brinna upp.

— Vi har skickat hem ungefär hälften av enheterna. Halmbalarna låter vi brinna eftersom vi inte har någon spridningsrisk till något annat, säger Peter Stened.

Vid 15-tiden hade alla enheter lämnat platsen.

— Det brinner fortfarande och det kommer göra det under kvällen, men vi har lämnat över ansvaret till ägaren. Det finns ingen spridningsrisk längre och det hade tagit för lång tid att få släckt branden med vatten, avslutar Stened.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här