På Varbergs dryckesfestival var det premiär för ett nytt och lokalt samarbetsprojekt mellan Per Ädels företag A-Bay Spirit och Subbe Bryggeri.
På Varbergs dryckesfestival var det premiär för ett nytt och lokalt samarbetsprojekt mellan Per Ädels företag A-Bay Spirit och Subbe Bryggeri. Bild: Privat

"Många tror fortfarande rom är likörsött"

Per Ädel, 47, är starkt förknippad med rom. I Apelviken slutlagrar han sitt favoritdestillat. Men den surfande romkännaren har nya idéer på lager. Bland annat hade han en helt ny satsning och en nyhet på Varbergs dryckesfestival.

ANNONS
|

Varbergs Dryckesfestival slog upp portarna den 15 februari. Den andra upplagan bjöd på ett lokalt samarbete i glaset. Sedan tre år tillbaka har Per Ädel slutlagrat rom på svenska ekfat i Apelviken. Nu har han nya idéer på lager tillsammans med Subbe Bryggeri.

–Det är en romfatslagrad öl. Lagringen ger en mjuk fyllighet med noter mot dov söt citrus, aprikos och honung, säger Per Ädel om resultatet.

I över ett decennium har Per arrangerat romprovningar och sett allt fler få smak för hans favorit-destillat. Nu tar han steget och blir importör. Det nya bolaget är ett samarbete med den danska agenturen “1423” som fått en “ädel” touch när Per översatt sitt efternamn till engelska (nobel) - 1423 Noble Spirit.

ANNONS

– Vi kommer ta in nya varumärken som i dagsläget inte finns i Sverige. Vi vill också försöka öka romkunnandet på den svenska marknaden. Jag har utbildat andra importörer. Jag har aldrig haft ambitionen att bli importör själv, men nu blir det så. Mina provningar kommer fortfarande att vara oberoende med rom från många andra importörer, säger Per Ädel.

För att hitta nya smaker krävs två saker: semester och en surfbräda.

Det var vågorna som lockade Per till Centralamerika för första gången. Men väl på resande fot sköljde ett annat intresse över honom – rom.

– Jag älskar människorna, musiken, maten och drycken. För mig är rom så mycket mer än bara en dryck. Rom speglar en mentalitet och är en del av en kultur. Det är lyx att surfa och jobba med att besöka olika destillerier, säger Per Ädel.

Ett lyckat destilleribesök kan mynna ut i ett samarbete där romen skeppas till Varberg för lagring och buteljering.

Från tre år sedan staplades 20 ekfat i lokalen, idag trängs 240 trätunnor som till största delen ägs av privatpersoner. Kunskapsnivån och förståelsen kring rom som destillat höjs efter varje avslutat resa. Men att bli skolad till fullo är omöjligt, menar Per.

ANNONS

– Det kan man aldrig bli. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur mycket jag inte kan. Ibland är det skrämmande men det är också en sporre.

Vilken är den vanligaste fördomen om rom?

– Det känns som att fördomarna har minskat i takt med att folk har fått upp större kunskap om rom. Många tror fortfarande att rom är likörsött för att det görs på sockerrör. Så är det inte. Rom kan vara så otroligt mycket mer.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS