Mäshults asylboende en brandfälla

Stora delar av brandlarmet var bortkopplat och larmanläggningen hade omfattande brister. Det konstaterade Räddningstjänsten vid en inspektion av Mäshults asylboende.…– Detta är allvarligt, och mycket ovanligt, säger Klaus Heinsvig, Räddningstjänsten.

ANNONS
|

I höstas granskade Räddningstjänsten Mäshults asylboende, men vid tillfället kontrollerades enbart dokumentationen och inte själva larmanläggningen.

Efter att Räddningstjänsten under våren fått ett tips om brister i brandskyddet på Mäshult gjordes i slutet av april en ny, oanmäld inspektion. Den visade på stora brister i drift och skötsel av brandlarmet.

Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten Väst, beskriver resultatet av inspektionen som "en stor besvikelse".

– Vi hade högre förväntningar på brandskyddet på en sådan här anläggning. Det allvarligaste är att ett stort antal sektioner var helt bortkopplade, säger han.

Enligt Räddningstjänsten var 16 sektioner helt utan brandlarm. Bland annat hade larmet i flera trapphus, verkstaden, utrymmet vid matsalen och både bottenplan och övervåning i två bostadslängor kopplats bort.

ANNONS

– Det finns en anledning till att vi har sådana här larm. Mäshult är en gammal anstaltsbyggnad, med korridorer utanför rummen. Om larmet inte går i tid kan du utsättas för rökfyllda utrymmen när du ska ta dig ut vid en brand, säger Klaus Heinsvig, som aldrig tidigare har stött på så omfattande brister på ett asylboende.

- Det här är mycket ovanligt. De boende har utsatts för en ökad risk, säger han.

Enligt tjänsteanteckningen från inspektionen var förklaringen från Mäshults ägare, Lena Bengtsson, att man gjort underhållsarbeten då och då, och därefter glömt koppla på sektionerna igen.

– Jag köper inte det. Uttalandet får stå för henne, jag är bara besviken. Med tanke på det skydd som behövs i den anläggningen borde hon inte ha agerat på detta sätt, säger Klaus Heinsvig.

Han konstaterar att det helt saknades dokumentation om det automatiska brandlarmet i kontrolljournalen, trots att denna brist påpekades redan vid Räddningstjänstens inspektion i höstas.

– Rent försäkringsmässigt ska hon anteckna i kontrolljournalen varje gång ett brandlarm kopplas ur. Hon är skyldig att ha extra bevakning så länge urkopplingen varar, och när underhållsarbetet är klart ska hon säkerställa att larmet återställs, säger han.

Räddningstjänsten bedömde bristerna vid inspektionen i april som så allvarliga att ett föreläggande skrevs. Dessutom följdes inspektionen upp med en revisionsbesiktning, som är en än mer omfattande granskning.

ANNONS

– Vi har fått in intyg om att allt är åtgärdat nu, men vi kommer att följa upp detta för att säkerställa att allt är ok, säger Klaus Heinsvig, som berättar att en ny inspektion ska göras i oktober.

Mäshults ägare Lena Bengtsson vill inte svara på HN:s frågor via telefon. I ett mejl skriver hon att honmedger att det tidvis har funnits brister i brandskyddet, men att hon så skyndsamt som möjligt har rättat till alla felaktigheter av vikt när dessa har påtalats.

"Mäshult är en förläggning i utveckling och vi bygger ständigt om för att göra boendet mer komfortabelt för våra gäster. En del av de brister som påpekats har uppkommit i samband med dessa ombyggnader.

Jag gör givetvis mitt yttersta för att Mäshults flyktingförläggning dels ska uppfylla alla krav, dels vara ett bra och säkert boende för de nyanlända", skriver hon.

Några av bristerna i brandskyddet:

•16 sektioner i det automatiska brandlarmet var frånkopplade utan någon förklaring i kontrolljournalen. Frånkopplingen innebär dessutom att tryckknapparna för aktivering av brand- och utrymningslarm inte fungerade.

• Byggnaden var inte revisionsbesiktigad, trots att sista datum för detta var passerat.

• Inget funktionsprov av larm- och felsignalöverföring hade gjorts till Räddningstjänsten sedan 2014

• När larmen kopplades in samma eftermiddag som inspektionen konstaterades nio fellarm vid inkopplingen, vilket tyder på allvarliga brister i larmanläggningen.

ANNONS