Lyssnarrekord på Alexandersondagen

Långvågssändningarna från Grimeton lockade rekordmånga lyssnare i coronatider - allt från tyskar och amerikaner till japaner och australiensare.

ANNONS
LocationGrimeton||

Den första söndagen i juli varje år arrangeras Alexandersondagen på Grimetons radiostation. Då sänder vänföreningen Alexander ut signaler till radioentusiaster över hela världen med hjälp av långvågssändaren.

– Vi skickar ut mejl i förväg och talar om när vi ska sända. Då sitter de ivrigt väntande och sen skickar de in sina svar, berättar Jan Steinbach, ordförande i Alexanderföreningen.

Alexandersondagen har ägt rum sedan 2004, då Grimeton upptogs på FN-organet Unescos världsarvslista. Det tidigare lyssnarrekordet låg på strax över 400, men det slogs med råge i år.

– Så här långt har vi fått in över 500 svar och vi kommer få in ännu fler. Ungefär en tredjedel av lyssnarna är tyskar och vi brukar även ha några från USA. I år har vi haft lyssnare från Japan och Australien, vilket är anmärkningsvärt, säger Steinbach.

ANNONS

På grund av coronapandemin genomfördes de två utsändningarna utan publik inne i sändarsalen. Däremot sändes de live på YouTube där den första lockade över 1 000 tittare och den andra runt 800-900.

– Det kändes lite konstigt utan publik i salen. Normalt brukar det vara bortåt 100 personer och nu var vi bara fem. Men allt gick bra och vi är nöjda, säger Steinbach.

Nyheter på Världsarvet Grimeton i sommar

På annat håll förbereder sig Världsarvet på en annorlunda sommar - med ett par nyheter för den äventyrslystne.

– Vi har en hinderbana utomhus som vi hoppas ska stå färdig nu i veckan. Den är för de allra minsta upp till dem i yngre tonåren och vi tror att den kommer bli en stor succé, berättar Cornelia Magnusson, kommunikatör på Grimeton.

En upplevelse som är tillgänglig redan nu är Operation Palmqvist, vilken är tänkt som teambuilding för kompisgäng, familjer och företagsgrupper.

– Det påminner om ett Escape Room där man som grupp löser en mängd problem som dyker upp. Det kan vara lampor som tänds, telefoner som ringer och liknande där man ska agera snabbt, säger Magnusson.

Radiostationen har haft färre betalande besökare i år än vanligt.

– Det är klart det är tråkigt, det påverkar ju våra intäkter som går till att bevara världsarvet. Men nu kommer hinderbanan igång och vi satsar på fler uteaktiviteter. Vi tror verkligen på det och att alla tar ansvar och visar sunt förnuft, säger Magnusson.

ANNONS
ANNONS