Lunchportion till äldre kostar nästan 300 kronor

Protesterna växer mot stängningen av dagcentralerna i Tvååker och Apelvikshöjd. Och nu ska kommunen utreda varför kostnaderna för lunchportionerna i vissa fall krupit uppemot 300 kronor.

ANNONS
LocationVarberg||

Onsdagens lunch på dagcentralen i Apelvikshöjd är välbesökt. I dag finns alternativen korv stroganoff och kålpudding. Priset för besökarna är 65 kronor per lunch, 55 kronor om du är pensionär.

Men det är långtifrån den verkliga kostnaden. Luncherna på dagcentralen i Apelvikshöjd kostar nämligen kommunen ytterligare 135 kronor per portion – det verkliga priset per kålpudding ligger med andra ord runt 190 kronor.

Och ännu värre är det på dagcentralen på Storegården i Tvååker. Där subventionerar kommunen varje lunch med 223 kronor, vilket ger en totalkostnad runt 280 kronor per portion.

Det var de här kostnaderna som låg till grund när politikerna i socialnämnden nyligen beslutade att dagcentralerna i Apelvikshöjd och Tvååker ska läggas ned. Kommunen räknar med att kunna spara närmare två miljoner kronor årligen på att lägga ned de båda dagcentralerna.

ANNONS

Beslutet om nedläggning stöttades i socialnämnden av M, KD, SD, S och V medan L och C röstade emot.

Centerpartiet skriver i sin reservation att beslutet är bakvänt eftersom dagcentralerna läggs ned först och de höga lunchpriserna utreds först efter att nedläggningsbeslutet redan är fattat.

– Ja, det är det vi tycker. Nu behöver vi genomlysa kostnaderna på alla dagcentraler och då borde alla dagcentralerna fått vara med i den processen, säger Centerpartiets ledamot i socialnämnden, Anna-Karin Gustafsson.

Hur kan kostnaden för en måltid på Storegården vara 280 kronor?

– Ja, det undrar ju vi med, säger Gustafsson.

Och den frågan ska nu alltså utredas inom kommunen. Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) säger att bara lokalhyran för dagcentralen på Apelvikshöjd är 35 000 kronor.

– Det blir väldigt höga kostnader för lokaler och serveringspersonal när det är ett såpass litet antal som kommer och äter, säger han.

Men Linjer menar att en diskussion kommer att tas mellan socialförvaltningen, serviceförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen om hur andra typer av mötesplatser kan ordnas i de nedlagda dagcentralernas ställe.

– Vi får ta en diskussion tillsammans om tänkbara lösningar, säger han.

Tobias Carlsson (L) är ordförande för servicenämnden och därmed ansvarig för kommunens kostverksamhet.

ANNONS

– Det är inte råvarorna som gör att kostnaderna blir stora för luncherna, utan det handlar framför allt om personalkostnader, säger han.

Bland onsdagens besökare på Apelvikshöjds dagcentral är besvikelsen stor över att verksamheten ska läggas ned.

– Jag är förtvivlad faktiskt. Jag vet inte hur jag ska lösa detta när dagcentralen försvinner, säger Sonja Olofsson, som bor på trygghetsboendet på Apelvikshöjd.

Jörgen Christensen bor också på trygghetsboendet. Han säger att han äter på dagcentralen varje dag.

– Människor är olika beroende av social samvaro, men jag är väl en sådan som behöver mycket av det, säger han.

Christensen är mycket kritisk till nedläggningen.

– Kan man verkligen kalla detta för trygghetsboende om man inte serverar mat längre? undrar han.

Vid entrén till dagcentralen ligger ett block med en protestlista. Den innehåller i nuläget uppemot ett hundratal namn och olika berättelser om varför dagcentralen är uppskattad.

– Den ska skickas till politikerna i socialnämnden på fredag, säger Lars Arvidsson, som tagit initiativet till protesten.

ANNONS