Lumpen – en laddad fråga på PS

Regeringens beslut om att återinföra värnplikten är en laddad fråga för gymnasister. Politiska ungdomsförbund har fått en fråga som kan väcka ungas intresse för politik.

ANNONS
|

Liberala ungdomsförbundet, Luf, var på plats på Peder Skrivares gymnasium under torsdagen för att prata värnplikt.

Carl-Johan Hollesen Bonde, ordförande för Luf i Varberg, tycker inte att det är en bra idé med allmän värnplikt.

– Värnpliktiga är sämre soldater än dem som har det som jobb. Stridsmoralen blir sämre och det vore bättre att lägga pengarna på Nato än allmän värnplikt.

– Jag anser att värnplikten skulle kanske till och med skada vår försvarsförmåga än att höja den, säger han.

Vanligaste motfrågorna från människor som inte delar hans åsikter är att "vill du inte försvara Sverige" och du lever här med rättigheter, har du då inte en skyldighet att försvara ditt land".

ANNONS

– Jag anser inte att en skyldighet är att dö för sitt samhälle. Där tänker jag att en rimligare skyldighet är att betala skatt, så att staten kan anordna ett väl fungerande försvar, säger Carl-Johan Hollesen Bonde.

Han fortsätter:

– Demokratin och friheten är värd att försvara. Men att tvinga någon att bära vapen och i värsta fall dö för sitt land, tycker jag inte är rätt väg att gå.

Anton Karlsson, ordförande för SSU i Varberg, är för allmän värnplikt helt och hållet.

– Jag tycker det är ett bra beslut av regeringen att införa det snarast eftersom vi har en försvarsmakt som inte klarar av att fylla upp sina förband och mobilisera så många längre.

Han har tagit fasta på Sveriges överbefälhavares uttalande om att Sverige inte kan stå emot ett väpnat angrepp mer än en vecka.

Är frågan om allmän värnplikt en stor fråga för gymnasieelever?

– Ja, eftersom en del inte vill spendera elva månader i lumpen. Därför tycker jag att man borde öka kunskapen om förvarsmakten blanda unga. Många vet inte så mycket om lumpen eftersom det varit vilande i så många år, säger Anton Karlsson.

Först blir det ungdomar födda 1999 och 2000 som kommer att mönstra. Det gör att försvaret får en grundförsörjning.

ANNONS

Men alla kommer förmodligen inte göra lumpen och att människor är motiverade till att göra värnplikten blir en faktor som försvaret kommer att ta hänsyn till även fortsättningsvis.

De gymnasieelever som HN var i kontakt med på PS var inte jätteintresserade av att göra lumpen.

– Jag tror att det blir bättre om man gör lumpen av fri vilja, säger Isabelle Nilsson.

ANNONS