Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Loppisen i Veddige – den stora intäkten för hockeyklubben

Hockeykulturen står sig fortfarande stark i Veddige – trots att tyngdpunkten förflyttats söderut efter sammanslagningen. Ortens loppis håller både Varberg Vipers och samhället vid liv.

Det senaste halvåret har stökat till det för kommunens enda hockeyklubb. Det har varit svårt att få ihop personal. Samtidigt har den populära möjligheten att hitta ett tidsfördriv på tisdags- och onsdagskvällar störts.

Den här aktuella lördagen är det tre man som håller liv i verksamheten i den gamla handelsföreningens lokaler. Marianne är på språng. A-lagstränare Zoltán Pál och hans familj med hustrun Roxana med dotter är också fullt sysselsatta.

Det råder full aktivitet och det hade nog kanske behövts ett par fler för att lätta på arbetstrycket. 25 namn finns på listan som rullar runt på schemat. Den här dagen saknas två.

Hans-Åke Georgsson:

– Det är svårt att få folk i tillräcklig mängd. Dels att stå här och sen att hämta grejer. Varje måndags- och onsdagsförmiddag till klockan 13 kommer det folk som hjälper till att ta fram grejer och röjer upp. Då finns här tio, elva medhjälpare. Men det fungerar. Marianne som är här har två grabbar som är med i hockeyn och bor i Frillesås. Hon är här i princip varje gång.

Hans-Åke var Veddige Hockeyklubbs siste ordförande inför sammanslagningen med Varberg. I det civila drev han en sportaffär som servade bygdens idrottare med skridskoslipning och allt möjligt. Hans-Åke jobbade tidigare på Ringhals. Under ett år tillhörde han ledningsstaben på Vattenfall innan han gick i pension.

Hans-Åke var med om att bilda Veddige Hockeyklubb. Han har därmed varit verksam i klubben i 55 år. Barnen var också aktiva i tiotalet år. Det hindrar inte honom från att fortsätta att jobba ideellt.

90 procent av de som håller igång loppisen kommer från Veddige – trots att mycket verksamhet är flyttad till Varbergs ishall.

– Utan dem hade det inte blivit mycket gjort.

Viktigt för livet i Veddige

Att loppisen finns kvar i centrala Veddige är viktigt. Det hörs när den äldre damen på andra sidan bokhyllan sprider lovord över verksamheten.

Hur många besökare har ni?

– Vi räknar inte hur många som är här. Men i tisdags var här helt fullt. Vi fick in 5 000 kronor på två timmar – och då ska man tänka på att det vi säljer inte är dyrt.

Det är inte lätt att hitta varken volontärer eller föräldrar till Varberg Hockeyklubbs – eller Vipers som de också kallas – kanske mest betydelsefulla intäktskälla.

Hans-Åke Georgsson är en av de mest engagerade idrottsledarna i Veddige som fortfarande är aktiv. Han öppnar butiken och stänger den lite senare.

Hur mår hockeyklubben?

– Det känns lite uppåt igen efter coronan.

Var sammanslagningen det bästa som har hänt?

– Naea, jag trodde att vi skulle få det mycket bättre. Det kom några vildhjärnor i styrelserummet, som inte hade någon uppfattning om hur hockeyn och den nivå vi var ifrån...Vi hade en jättebra organisationsplan, men vi fick inte med oss alla. Vi i Veddige hade som strategi att ha en halv årsomsättning i eget kapital. Inne i Varberg hade de inte en krona.

Men, tillägger Hans-Åke:

– Nu har det lugnat ner sig och vi har en relativt god stab. Vi behöver fler ledare. Tränaren och lagledaren ska inte behöva göra allt. Lagen får skicka hit ett par man varje gång, men det är svårt att få hit tillräckligt med folk. Här är så många nyinflyttade till kommunen (och klubben). Många har aldrig varit här – och då är det medlemmar i klubben som inte sett det som föder hela klubben i princip.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

LÄS MER: Hallfrågan – en sak som länge låg på is

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här