Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lomander klar för spel i hockeyns hemland

Valet stod mellan USA och Kanada. Nu har 20-åringen fattat sitt beslut inför kommande säsong. …– Ska man vara någonstans så är det i Kanada, säger forwarden.

Linus Lomander bokfördes för 46 spelade matcher i Las Vegas Thunderbirds-dressen innan pandemin satte stopp för säsongen. Nu byts flaggan från stjärnor och ränder till ett elvauddigt lönnlöv. Kommande säsong blir det spel i South Muskoka Shield i juniorligan GMHL.

– Den ligan är vassare på pappret. Sedan är det Kanada, de spelar hockey på ett annat sätt. Hela landet brinner för sporten. Ska man vara någonstans så är det i Kanada, säger Linus Lomander.

Svensk vann värvning

Las Vegas Thunderbirds har varit med och ryckt efter forwarden från Varberg i hopp om förlängning. Men en angelägen assisterande general manager för Ontario-klubben Shields, en landsman vid namn Johan Eriksson Stearns, vann dragkampen.

– Han har legat på mycket och varit pådrivande. Det har påverkat mycket av valet. Det är en fin organisation som kanske inte har haft några supersäsonger de senaste tre åren.

Spelar för stipendium

Kontakten med generaldirektören var avgörande – så även de träningsfaciliteter som spelarna erbjuds,

– Det finns absolut möjligheter att ta ytterligare ett steg framåt där. De har en helt ny arena med eget gym och pool för laget.

På det individuella prestationsplanet hoppas 20-åringen på att spela sig till en "full ride" på ett collage i Nordamerika, vilket innebär stipendiefinansierad studietid på fyra år.

– Den största möjliga chansen är att ta det via detta lag. Klubben har väldigt bra kontakter för det. Jag fick höra att det har varit NHL-scouter på läktaren under matcher. Det är väldigt, väldigt många kliv dit. Men bara att de är på plats och checkar hockeyn säger en del om att de har rätt personer omkring sig i organisationen – och att det är en bra hockey som spelas.

Flyttar i september

Nya klubben South Muskoka Shields är hemmahörande i orten Gravenhurst i provinsen Ontario. Orten, med sina 5839 invånare, är belägen två timmar med bil norr om hockeymeckat Toronto. Den 1 september packas väskorna och väl på plats väntar en två veckor lång karantän innan lagsamlingen.

– Jag vill göra mer poäng och ta en absolut större roll i laget. Skador går aldrig att förutse, men jag vill spela full säsong. Jag hoppas på 56 matcher plus slutspel.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här