Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lokalen som ska lyfta sjöräddningen i Bua

Sjöräddningssällskapet har återuppbyggt sitt stationshus i Bua. Stationen grundades 1909 och sponsorer gjort det möjligt att bygga upp huset i näst intill ursprunglig stil.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Stafsinge var först ut. Där öppnade den första sjöräddningsstationen 1906. Tre år senare öppnade stationen i Bua, som den fjärde i landet.
– Bua är den äldsta stationen som fortfarande är i drift. Att det blev Bua berodde på att man behövde ha ett skyddat ställe att ha en station på i närheten av Nidingen, säger Christer Berntsson som är stationsansvarig i Bua och distriktssamordnare.
Stationshuset, som Sjöräddningssällskapet sålde till lokala fiskare på 40-talet, köptes tillbaka för tre år sedan.
– Det är något som jag har velat sedan jag tog över som stationsbefäl 1999. Vi har bara haft en liten lokal tidigare, där fanns inget vatten eller möjlighet att förvara våra saker, säger Christer Berntsson.
Det återuppbyggda stationshuset har toalett, vatten, avlopp och dusch. Det finns också möjlighet till enklare sammankomster. En våning har kommit till, liksom en port för att få in en mindre livräddningsbåt. Men i övrigt är byggnaden sig lik.
– Lokalen betyder väldigt mycket. Vi ökar vårt upptagningsområde av frivilliga. Flera jobbar hemifrån på distans, de har nu möjlighet att sitta här och arbeta. 
Projektet har varit möjligt tack vare en donation från Sparbanksstiftelsen på en miljon kronor, samt lokala och icke-lokala sponsorer.
– Jag skulle tro att vi landar på 2,2 miljoner kronor. Allting har donerats, det här hade aldrig gått annars, säger Christer Berntsson.
Vad har ni behov av?
– Vi behöver ständigt nya besättningsmedlemmar. Just nu är vi ett gäng men det skadar aldrig att få in nya, det är alltid någon som får ändrade förhållanden och lämnar.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här