Lokal kattkändis hjälpte till på välgörande loppmarknad

Förra veckan sattes extra fokus på katter i nöd då det var Hemlösa katters vecka. Även i Varberg togs initiativ för att uppmärksamma katters utsatthet.

ANNONS

För ett år sedan skrev vi om vänskapen mellan Linda Milleding och katten Frans. De får ofta uppmärksamhet under sina promenader då Frans går i sele, sitter i cykelkorg eller i mattes ryggsäck.

– Jag kan inte passera torget utan att minst två personer kommer fram och vill ta kort eller att någon säger ”äntligen får jag se er i verkligheten”, säger Linda Milleding samtidigt som hon klappar på Frans.

– Vi har blivit kändisar och det är många som följer­ oss.

Såg reportaget

Två av dem som uppmärksammade reportaget var Caroline Holmgren och Niklas Karlsson från Falköping, trogna sommargäster i Varberg.

ANNONS

– Vi älskar Varberg lika mycket som vi älskar katter, säger Niklas och skrattar.

– När jag såg reportaget om Linda så kände jag bara att wow, vilken inspiratör hon är som visar att allt är möjligt bara man vill och bara man tränar ihärdigt. Nu var det via sociala medier jag tog kontakt, men det är härligt att man kan känna att man också utvecklar en vänskap i detta, säger Caroline Holmgren.

Linda, Caroline och Niklas upptäckte snart att de har en gemensam önskan - att fler ska värdesätta och ta hand om sina katter. Enligt Djurskyddet finns det i dag ungefär 100 000 hemlösa katter i Sverige.

– Nu kommer det en lag om märkning och registrering av katter. Statusen på katter ska höjas, säger Caroline Holmgren.

I lördags anordnades en bakluckeloppis på Brukstorget och Linda, Caroline och Niklas tog tillfället i akt att sälja kläder och loppisfynd till förmån för Djurskyddet Norra Halland.

– Jag älskar second hand, men det är första gången jag själv säljer. Djurskyddsföreningar gör ofta ideellt arbete, så man behöver stötta, säger Caroline Holmgren.

Katterna dragplåster

Frans och lillasyster Saffran fick agera dragplåster, något som de skötte med den äran.

– Saffran satt lugnt i sin korg innan och då var det en hel ring med folk. Det är till och med de som har gått förbi och bara velat skänka pengar utan att handla något, säger Linda Milleding.

ANNONS

Frans verkade, åtminstone efter någon timme, inte uppskatta folkmyllret lika mycket som lillsyrran.

– Han har mer temperament och säger vad han tycker. Du hör ju på honom att han inte är jättenöjd, säger Linda Milleding.

Och får ett mjau till svar.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Förslag om lagändring

Regeringen föreslår lagändringar om obligatorisk märkning och registrering av katter.

Till skillnad från hundar är det idag inte en skyldighet att märka och registrera sin katt. I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu att alla katter som stadigvarande vistas i Sverige ska omfattas av motsvarande krav som hundar.

Regeringen föreslår att Jordbruksverket ska få ansvaret att föra register över kattägarna. Tullverket, länsstyrelserna, Polismyndigheten och de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet föreslås vidare få direktåtkomst till registret.

Källa: regeringen.se

ANNONS