Patricia Tudor-Sandahl kommer i morgon torsdag till Varberg med sin föreställning ”Modet att åldras”. Föreläsningen är öppen för alla, startar klockan 17.00 och arrangeras av Aktiv senior.
Patricia Tudor-Sandahl kommer i morgon torsdag till Varberg med sin föreställning ”Modet att åldras”. Föreläsningen är öppen för alla, startar klockan 17.00 och arrangeras av Aktiv senior. Bild: Paulina Westerlind

”Livslusten finns kvar när livskraften tynar”

I dag torsdag kommer Patricia Tudor-Sandahl till Varbergs Teater för att tala på temat ”Modet att åldras”. "Jag tror det är viktigt att finna en mening i det man gör för att behålla sin livslust", säger författaren.

ANNONS
|

– För många blir andligheten viktigare när de blir äldre och kanske har slutat jobba. En känsla av att vara inbegripen av något mycket större infinner sig. När kroppen förfaller vaknar själen till liv, säger hon.

För Patricia själv, som fostrades som katolik i klosterskola, men sedan blev ateist, kom saknaden av det andliga smygande i femtioårsåldern. Numera är hon troende och medlem i svenska kyrkan.

– Det handlar om den inre resa man kan göra som gammal. Om man granskar sig själv kan man komma i kontakt med ett slags mod att vara närmare sig själv, bli mer autentisk. Det handlar inte så mycket om att vara verksam i det yttre, utan om att kalla hem sina trupper och reflektera över vad som burit frukt. Kanske ställa sig själv frågan om vad man vill lämna i arv till dem som kommer efter.

ANNONS

Patricia själv är 79 år, författare till 20 böcker, och kom till Sverige från Manchester 1964. Sedan dess har hon hunnit med att bilda familj och utbilda sig till både psykolog och psykoterapeut. Förutom att skriva böcker medverkar hon i Sveriges Radio och föreläser. Men själv tror hon inte att lyckan kommer av det man åstadkommit. I alla fall inte när man blir gammal.

– De flesta gamla människor brukar värdesätta relationer. Och det kan gå upp för en sent i livet hur viktiga personliga relationer är.

Patricia tror också att det hela livet igenom finns utrymme att växa.

– Vi kan sträcka oss mer i vår fulla längd, vi kanske inte använder oss fullt ut av våra resurser.

Men Patricia tar också upp bekymret att det kan vara svårt att hitta tillfällen.

– Respekten för de gamla är inte så stor.

Och visst kan det väl vara så, trots allt tal om inkludering, att sjuka, gamla och arbetslösa oftare ses som föremål för åtgärder snarare än resurser att tas i bruk.

Aktiv Senior i Varberg ordnar föreläsningen och flera av medlemmarna där är förväntansfulla inför Patricias föreläsning.

– Jag har följt Patricias författarskap och är nyfiken på vad hon ska säga om åldrande, berättar Inga–Lott Thörnell. Själv har Inga–Lott känt rädsla för att bli gammal och framförallt ensam.

ANNONS

– Som samhället ser ut är det lite otryggt att vara gammal, både vad gäller ekonomin och den ökande brottligheten.

Åsa Johnsson, som arbetar på Aktiv Senior vill lyfta fram en del av de positiva sidorna med att bli äldre.

– Det pratas ofta om åldrande på ett sätt som gör det skrämmande. Föreläsningen är öppen för alla för att det här rör oss alla. Med lite tur kommer vi alla att bli äldre.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS