Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Livslusten finns hos kommunens boulelirare

Kommunens friska pensionärer översköljs inte av kommunala medel. De får lösa det på egen hand. Boulodromen på Håsten i Varberg är räddningen för många från ensamhet och tristess.

Det fanns en tid då en av kommunens stora uppgifter var att ge pensionärer en meningsfull syssla. Nu kommer rapporter om att kulturinslagen på kommunala verksamheter dras in. Det trissar upp tristessen för de äldre. Alla nöjer sig inte med att sitta hemma och titta på tv-repriser eller mata gräsänder i vallgraven.

När Boulodromen byggdes på Håstens idrottsområde 2006 var kommunens intresse inte översvallande. Entusiasterna som byggde hallen fick 50 000 kronor i kommunala medel. Större var bidraget från Sparbanksstiftelsen. Nu återstår en femtedel av lånen. Sju föreningar delar på kostnaden och ser till att hålla liv i bygget.

Det är absolut inga problem med det. Det finns gott om driftiga krafter i kommunens bouleföreningar. Det är tur det för kommunen. Lokalen öppnar gärna för andra. Den sociala betydelsen för folk inom alla möjliga yrkeskategorier är enorm. Vi snackar med förre polisen Gösta Bender samt förre brandmannen och kommunalaren Douglas Eliasson. Det är avslappnat, långt i från den blåljusfärgade vardagen man kan komma.

Och så har vi gamle plåtslagaren från Grimmared som nu är aktiv i Åskloster Boule, Bosse Karlberg.

Vad ger boule för motionen?

– Det ger mycket. Man rör sig. När man kastar och tittar var kulan hamnat kan man gå upp till en mil, säger Bo Karlberg, en av männen bakom tävlingen på årets andra dag.

Karlberg har en lång domarkarriär i fotboll bakom sig. Men dömandet tog ett tvärt slut. Han tröttnade på det täta schemat och till viss del hektiska matcher.

Boulen erbjuder något annat. Det blir inte lika hett och betydligt fredligare när Verksveteranerna möter Kulknappen i Boulodromens vinterserie.

– Det blir aldrig krig. Det är inte på samma vis. Den kan bli något litet, som att någon kan ha flyttat på ”lillen”. Men det är bara småincidenter. Här handlar det mer om att träffa folk och vara sociala, säger Karlberg.

Tävlingen Klosterboulen arrangeras för femte gången. Maximalt antal lag är med. Det innebär närmare 130 aktiva. Det var till och med kö för att vara med. Lagen kommer från en tiomilaradie från Varberg.

En av favoriterna brukar vara Kenneth Johansson med spelpartner Gittan Olausson. Kenneth har många erövrade SM-medaljer. Kenneth har fem guld, två silver och två brons.

Det blev en andraplats den här gången bakom Kurt och Rigmor Svensson från Tullbron.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här